Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Valse claims op tuinmeubelen misleiding'

  •  
07-12-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
houten_tuinmeubilair.jpg
Leveranciers en producenten van tuinmeubelen misleiden consumenten over het gebruik van duurzaam hout in hun producten. Dat oordeelde de Reclame Code Commissie (RCC) afgelopen week naar aanleiding van klachten die Milieudefensie in augustus van dit jaar tegen IKEA, Hartman, Mega Ceramics en Sun Furniture had ingediend. De commissie beveelt de leveranciers daarom aan om te stoppen met valse beweringen in folders, reclamekrantjes en op labels.
Anne van Schaik, campagneleider Globalisering bij Milieudefensie: ‘Dit is een goede ontwikkeling in onze strijd om illegaal en destructief gekapt hout van de Nederlandse markt te weren. Het FSC-keurmerk is de garantie voor duurzaam geproduceerd hout in tuinmeubelen. De uitspraak van de Reclame Code Commissie beschermt het FSC-keurmerk door de valse concurrentie tegen te gaan.'
Milieudefensie trof valse milieuclaims van Hartman, Mega Ceramics en Sun Furniture aan bij filialen van Intratuin en Tuincentrum Overvecht. De leveranciers stelden dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt, terwijl dit niet aangetoond kan worden. Het hout van de meubelen van Hartman en Mega Ceramics is afkomstig uit Indonesië, waar op grote schaal destructief en illegaal gekapt wordt. Sun Furniture gebruikt hout uit Birma, waar naast de vernietiging van de bossen ook mensenrechten worden geschonden. Sun Furniture claimt op het tuinmeubellabel onterecht dat de aankoop 'bijdraagt aan een groenere wereld'.
Ook de folder bij de IKEA tuinmeubelen vond de RCC misleidend. IKEA gaf tijdens de klachtenprocedure toe dat het bedrijf inderdaad niet kan garanderen dat al het gebruikte hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, maar geeft aan dat het zich hier wel hard voor inzet. Milieudefensie heeft een klacht tegen producent Hillhout ingetrokken, zodra in overleg bleek dat die de folder aan had gepast. Een klacht tegen de HEMA werd niet gehonoreerd door de RCC, omdat niet letterlijk op het HEMA label staat dat hun hout duurzaam geproduceerd is.
Milieudefensie trof de valse duurzaamheidsclaims dit voorjaar aan tijdens landelijke winkelinspecties bij tien grote winkelketens. Milieudefensie voert deze controles sinds 2005 jaarlijks uit en meet daarbij het aandeel duurzaam geproduceerd hout in het assortiment houten tuinmeubelen. Dat is dit jaar 37 procent van het totaal, wat een stijging is van tien procent ten opzichte van vorige jaren. Dat is vooral te danken aan de goede inzet van Leen Bakker, Gamma en Tuincentrum Overvecht. Kwantum is nog steeds koploper met bijna honderd procent FSC gecertificeerd hout in de houten tuinmeubelen.
Hartman en Sun Furniture werden ook al in 2006 door de RCC opgeroepen hun misleidende reclame te staken. Milieudefensie heeft de Consumentenautoriteit verzocht stappen te ondernemen tegen bedrijven in de sector die de RCC-uitspraken niet volledig navolgen.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor