Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vallende sterren_07_08_2015

7 aug 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vallendester_01.jpg

© Credit: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA. Bron: Wikipedia. Het kaartje toont de sterrenhemel in noordoostelijke richting op 13 augustus om 3:30 uur.

Ieder jaar in augustus kunnen we op heldere nachten genieten van het fenomeen van de ‘vallende sterren’. Een prachtig schouwspel waarbij er soms om de paar minuten wel een te zien valt, vooral na middernacht. En dit jaar valt het gunstig samen met de nieuwe maan op 14 augustus. Daardoor is het in de nachten die eraan voorafgaan lekker donker en kun je er gemakkelijk veel zien. Zoek wel een goede donkere plek op, dus geen straatlantaarns in de buurt of andere storende lichtbronnen. De meteoren lichten op op een hoogte van zo'n 70-90 kilometer, dus als het bewolkt is zijn ze niet te zien.
De aarde beweegt in een jaar om de zon. Rond de zon draaien ook ijle wolken van stof- en gruisdeeltjes. Elk jaar rond dezelfde datum beweegt de aarde door zo'n wolk en zien wij meer meteoren dan normaal. De stofjes zijn afkomstig van de Swift-Tuttle komeet en hebben zich in de loop van de tijd over de gehele komeetbaan verspreid. Op andere momenten in het jaar zijn ook zulke 'meteorenzwermen' zichtbaar, maar die van augustus is het bekendst.  
Deze jaarlijkse meteorenzwerm wordt ook wel de Perseïden genoemd naar het sterrenbeeld Perseus, waar de vallende sterren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons 's nachts hoog boven de noordoostelijke horizon. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar