Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vallende sterren_07_08_2015

  •  
07-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vallendester_01.jpg

© Credit: Ed Sweeney, Santa Cruz, USA. Bron: Wikipedia. Het kaartje toont de sterrenhemel in noordoostelijke richting op 13 augustus om 3:30 uur.

Ieder jaar in augustus kunnen we op heldere nachten genieten van het fenomeen van de ‘vallende sterren’. Een prachtig schouwspel waarbij er soms om de paar minuten wel een te zien valt, vooral na middernacht. En dit jaar valt het gunstig samen met de nieuwe maan op 14 augustus. Daardoor is het in de nachten die eraan voorafgaan lekker donker en kun je er gemakkelijk veel zien. Zoek wel een goede donkere plek op, dus geen straatlantaarns in de buurt of andere storende lichtbronnen. De meteoren lichten op op een hoogte van zo'n 70-90 kilometer, dus als het bewolkt is zijn ze niet te zien.
De aarde beweegt in een jaar om de zon. Rond de zon draaien ook ijle wolken van stof- en gruisdeeltjes. Elk jaar rond dezelfde datum beweegt de aarde door zo'n wolk en zien wij meer meteoren dan normaal. De stofjes zijn afkomstig van de Swift-Tuttle komeet en hebben zich in de loop van de tijd over de gehele komeetbaan verspreid. Op andere momenten in het jaar zijn ook zulke 'meteorenzwermen' zichtbaar, maar die van augustus is het bekendst.  
Deze jaarlijkse meteorenzwerm wordt ook wel de Perseïden genoemd naar het sterrenbeeld Perseus, waar de vallende sterren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons 's nachts hoog boven de noordoostelijke horizon. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor