Een vale gier die rondzwerft in het grensgebied van Zuid-Limburg, heeft de afgelopen week een dood wild zwijn in een kalksteengroeve verorberd. De maaltijden van de smikkelende gier zijn te zien op een filmpje, dat is gemaakt met een camera die natuurontwikkelingsorganisatie ARK in de groeve had verstopt.
Zeldzaam
Vale gieren (Gyps vulvus) waren tot voor kort uiterst zeldzaam in Nederland, maar worden de laatste jaren vaker gezien. ARK denkt dat er wel meer gieren in Nederland zouden kunnen leven, als er voldoende aas voor ze zou zijn. De organisatie pleit ervoor om kadavers van grote dode dieren langer in de natuur te laten liggen.
Beschermd
In Frankrijk en Spanje gaat het heel goed met de beschermde vale gier. Dankzij minder bejaging en vergiftiging en betere bescherming is het aantal vogels gegroeid van enkele honderden naar duizenden. Jonge gieren die nog niet broeden, zwerven ver uit, niet zelden naar Noord-Europa. Daar komen ze echter om van de honger, omdat er nauwelijks onbeheerde natuurgebieden zijn waarin dood wild blijft liggen.
Kadaver
Een vale gier kan het kadaver van een groot dood dier openbreken en opeten. Zijn kale kop en nek kan hij ver in het kadaver steken om de lekkerste hapjes weg te halen. Als de gier klaar is, eten kleinere dieren de restjes op.