Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Utrechtse Staten struikelen over beschermende status konijn

  •    •  
20-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Konijnen_Katinkal.jpg

© Fotograaf: Katinkal

Meerdere partijen in de Utrechtse Staten zijn gepikeerd over de woorden waarmee VVD-fractievoorzitter Vincent Janssen duidelijk wilde maken dat het bouwen van huizen voor zijn partij zeker zo belangrijk is als het beschermen van dieren. Janssen stelde dat hij via de media verontrustend nieuws had vernomen over toekomstige vertraging van bouwprojecten "door de konijnenlobby".

Janssen stelt woningbouw voor beschermde status van konijnen

Janssen wees woensdag tijdens een Statenvergadering op het besluit van de provincie Utrecht om konijnen, hazen en kleine marterachtigen als de wezel vanaf 1 september een beschermde status te geven. Die dieren staan nog op de lijst van vrijgestelde soorten van de provincie. Dat betekent dat voor activiteiten als bouwen in de leefgebieden van deze soorten geen vergunningen nodig zijn. De provincie brengt verandering in die situatie, omdat de aantallen konijnen, hazen en marterachtigen afnemen.

Janssen wees erop dat wonen voor de VVD een onderwerp is dat prioriteit heeft, maar dat dit in de provincie Utrecht steeds meer onderschikt lijkt te worden aan natuurontwikkeling en soortenbescherming. "Hoe gaan Gedeputeerde Staten ervoor zorgen dat de vergunningverlening vlot en soepel blijft verlopen en niet wordt gefrustreerd door allerlei extra eisen?", vroeg de VVD-fractievoorzitter.

Progressieve partijen voor behoud beschermde status konijn

De woorden van Janssen wekten verbazing bij onder meer GroenLinks, Partij voor de Dieren, Volt en ChristenUnie. "Bescherming is nodig, want het gaat niet goed met het konijn", zei Statenlid Erwin Virginia van GroenLinks. "Wij delen de zorgen over de woningbouw, maar die zorgen mogen niet ten koste gaan van haas en konijn." Fractievoorzitter Amos de Jong van Volt vroeg zich af of de VVD het konijn van de lijst van dieren met een beschermde status wil halen.

"Wij willen geen wetten naast ons neerleggen. Het gaat ons erom dat woningbouw net zoveel gewicht moet krijgen als de bescherming van dieren", reageerde Janssen. "De VVD wil dat alles uit de kast wordt gehaald om de Utrechtse bewoners van woningen te voorzien."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.