Nieuw aangelegd natuurgebied Utopia op Texel is een instant succes: sinds de aanleg broeden er grote sterns. Inmiddels zitten er wel zo’n 2500 broedparen.
Veel natuur in Nederland wordt beschermd, maar de stranden zijn doorgaans vogelvrij: die zijn van niemand en tegelijkertijd van iedereen. Vooral van de recreanten, die met steeds meer en steeds actiever bezit nemen van dit stuk natuur.
Strandbroedende vogels als grote stern en dwergstern hebben daardoor al jaren het nakijken. De strandbroeders zijn daarmee de groep vogels die in ons land het sterkst wordt bedreigd.
Utopia is een stuk nieuw aangelegde natuur op Texel: veilig binnendijks bootst het daar op 28 hectare een strand na, met zandplaten, water en schelpenbankjes. De vogels hebben het er geweldig naar hun zin. Er zitten inmiddels duizenden grote sterns, dwergsterns en visdiefjes. Dit zijn allemaal sternsoorten, de strandbroeders bij uitstek. Het zijn echte zeevogels: ze broeden – in kolonies - uitsluitend langs de kust, en eten alleen maar vis.
Mobiele wadwachtershut
Behalve de sterns zitten er in Utopia kluten, scholeksters, rotganzen en nog veel meer; het is een waar vogelparadijs en dit spektakel trekt ook heel veel bezoekers. Soms staan er honderden mensen op de dijk met kijkers.
Om te zorgen dat de vogels in Utopia echt met rust worden gelaten, zet
Natuurmonumenten
dit jaar voor het eerst vrijwillige wadwachters in tussen april en september. Zij opereren vanuit een mobiele wadwachtershut op de Waddendijk bij Utopia. Ze houden excursies, inventariseren flora en fauna en houden een oogje in het zeil.