Urgenda: : "Maak van Nederland een duurzame proeftuin"
• 17-07-2007
• leestijd 2 minuten
Nederland moet de komende vijftig jaar ingrijpender veranderen dan de afgelopen vijfhonderd jaar. Dat vraagt om meer visie dan het kabinet biedt, en om een concreet actieplan: wat moeten we over een jaar gedaan hebben, wat over tien jaar, en wat over veertig jaar. Een tiental organisaties, die actief en concreet werken aan een duurzamere samenleving, hebben een chronologisch actieplan geschreven. Deze zogenoemde Urgenda wordt na de zomer aangeboden aan minister Jacqueline Cramer van VROM.
De organisaties hebben berekend dat er in 2037 we met een miljoen meer mensen, aanzienlijk meer huizen, 50 procent meer auto's, drie keer zoveel vliegtuigen en nog minder ruimte zijn. Het wassende water komt aan alle kanten op ons af, van onder, van boven, van achter en van voren. Het veranderende klimaat zal leiden tot regelmatig voorkomende extreem droge en hete zomers zoals in 2003. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor de elektriciteitsvoorziening, waterbeheer, drinkwatervoorziening, scheepvaart en de natuur.
Maar ook in sociaal opzicht zal ons land ingrijpend veranderen. In 2037 zal Nederland sterk vergrijsd en verkleurd zijn. Een op de twee Nederlanders zal dan ouder zijn dan 50 jaar, een kwart van de bevolking zal bestaan uit 65-plussers en een derde uit allochtonen.
De zorgbehoefte zal explosief toenemen en Nederlanders zullen in 2037 een derde van hun inkomen aan zorg besteden. Een op de vijf arbeidzame mensen zal in de zorg werken en er zal een enorme krapte op de arbeidsmarkt ontstaan. Dit zal vergaande consequenties hebben voor de sociale zekerheid en de verzorgingsstaat.
Wij staan voor een enorme fysieke en sociale opgave. Wij zullen nu moeten gaan werken aan een nieuwe inrichting van ons land, waarbij we ons landschap en onze ruimte zo moeten transformeren dat het klimaat- en waterrobuust is, schoon en mooi, toegankelijk en goed bereikbaar. En daarvoor zullen we ons ook anders moeten gaan organiseren in bestuurlijk en sociaal opzicht, om de nieuwe demografische en economische ordening het hoofd te kunnen bieden.
Daarom willen de initiatiefnemers van de Urgenda een concreet meerjarenplan om de duurzaamheid te waarborgen. Enkel punten uit dit plan zijn:
1. Oprichting van een duurzaamheidsplatform
2. Het starten van vijf grootschalige duurzaamheidsexperimenten, zoals een Duurzaam Texel en een Duurzame Delta in Zeeland.
3. Een nieuw Deltaplan om in 2032 klimaat- en waterrobuust te zijn.