Urgenda directeur loopt naar klimaattop
• 22-10-2015
• leestijd 2 minuten
Urgenda directeur Marjan Minnesma loopt van 1 t/m 29 november meer dan 500 kilometer van Utrecht naar Parijs, waar de klimaattop zal plaatsvinden. Met The Climate Miles vraagt Urgenda aandacht voor de actie die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en de aarde leefbaar te houden voor de volgende generaties. Elke dag wandelt er een speciale gast met haar mee en wordt er een Milestone achter gelaten met een bijzondere boodschap.
Start
The Climate Miles starten op zondag 1 november op de Neude in Utrecht, waarna een grote groep deelnemers, waaronder meteoroloog Margot Ribberink, duurzaam ondernemer Ruud Koornstra, GroenLinks kamerlid Liesbeth van Tongeren, MVO Nederland directeur Willem Lageweg en gedeputeerde Mariëtte Pennarts, de eerste etappe zal lopen. DJ Gregor Salto zal voor de start een set draaien op de Neude.
Route
De eerste dag zal in Vianen eindigen en de volgende dag wordt van Vianen naar Gorinchem gelopen. De tweede dag zullen onder andere Katja Schuurman, Eneco CEO Jeroen de Haas, Jamai Loman en VVD Kamerlid Remco Dijkstra met Marjan Minnesma meelopen. Burgemeester Coert van Ee van de gemeente Zederik en wethouder Arjen Rijsdijk van de gemeente Gorinchem zullen die dag ook deelnemen aan de Climate Miles. Dag 3 zal door de provincie Zuid-Holland naar Geertruidenberg leiden. Het avondprogramma vindt plaats in het Biesbosch Museum.
Klimaattop
In Parijs vindt in december de klimaattop (COP21) van de Verenigde Naties plaats. Regeringsleiders van 195 landen bespreken welke actie zij gaan ondernemen om de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden. Hoe langer zij wachten met maatregelen, hoe moeilijker, complexer en duurder de oplossingen worden.Ook de Nederlandse regering is in Parijs aanwezig en heeft internationale verplichtingen. De rechter heeft onlangs in de klimaatzaak van Urgenda de Nederlandse staat opgelegd minimaal 25% CO2-reductie te realiseren voor 2020, ten opzichte van 1990. Het huidige doel van 16% voldoet niet en 25% is eigenlijk nog te weinig; 40% in 2020 zou beter zijn.
Bron: Urgenda