Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Urgenda daagt de Staat

  •  
28-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Marjan_Minnesma.jpg
Urgenda beticht de Staat van een 'onrechtmatige daad' en nalatigheid, nu zij maar mondjesmaat wat doet om de CO2 uitstoot aan te pakken. Uit het persbericht van Urgenda: 
We moeten nu samen de gevaarlijke klimaatverandering keren, anders laten we de generaties na ons een onleefbare wereld na. Burgers zullen hun leiders moeten helpen met de verduurzaming van de samenleving, stelt Urgenda. Er is nog één democratische macht over, die binnen de rechtsstaat de overheid tot de benodigde klimaatactie kan aanzetten: de rechterlijke macht. Urgenda vraagt de rechter in een dagvaarding tegen de Staat objectief naar de feiten te kijken en te eisen wat nodig is voor een leefbare wereld, nu en in de toekomst. Men kan tot 15 oktober, samen met Urgenda, deze dagvaarding ondertekenen op de actiewebsite.
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, legt uit dat derechtszaak uit mededogen is gestart, omdat de politiek onmacht toont: "We rijden met 130 km per uur op een ravijn af. We weten dat het nog een paar honderd meter van ons vandaan is, maar zolang het nog niet exact bekend is hoeveel meter, minderen we nog geen vaart. Urgenda kan niet afwachten. Wij trekken aan de noodrem, samen met zoveel mogelijk mensen."
Meepleiten met Urgenda
Mensen kunnen via de website www.wijwillenactie.nl hun naam onder de dagvaarding zetten en mede-eiser worden, voor zichzelf of namens hun kinderen of kleinkinderen. Urgenda heeft eerder voor deze rechtszaak het crowdpleiten geïntroduceerd. Na de eerste juridische brieven gericht tot de Staat, leverden honderden Nederlanders stukjes expertise en kennis aan, die door Urgenda zijn verwerkt in de dagvaarding van ruim honderd pagina's.
Deze dagvaarding ishier te downloaden en op de actiesite. Via #klimaatzaak en #wijwillenactie zijn de ontwikkelingen te volgen op Twitter.
Vraag aan de rechter
Voor de huidige en voor de volgende generaties wordt klimaatverandering een groot probleem. Het heeft zulke verstrekkende gevolgen voor de leefbaarheid op aarde en brengt zo veel kosten met zich mee, dat er rigoureuze maatregelen nodig zijn. De politiek komt er zelf niet meer uit en is niet in staat om te doen wat nodig is: veertig procent minder CO2-uitstoot realiseren ten opzichte van 1990.
Urgenda vraagt de rechter kennis te nemen van de feiten en op basis daarvan:
•Te verklaren dat de Nederlandse Staat onrechtmatig handelt door het niet voeren van adequaat klimaatbeleid.
•De Staat te vragen de CO2- uitstoot drastisch terug te brengen, bij voorkeur met 40 procent ten opzichte van het niveau van 1990 en daarvoor een realistisch programma te maken met uitleg over de aanpak.
•De Staat te verzoeken de Nederlandse bevolking beter te informeren over de wetenschappelijke stand van zaken van klimaatverandering en bijbehorende risico’s daarvan goed weer te geven.
Gevaarlijke klimaatverandering
In het nieuwste rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties IPCC, dat deze week gepresenteerd is, concluderen achthonderd wetenschappers dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer blijft toenemen. Meer dan twee graden temperatuurstijging op aarde leidt tot onaanvaardbaar gevaarlijke klimaatverandering. Als we het gebruik van fossiele brandstoffen niet zeer snel terugdringen, koersen we af op vier graden temperatuurstijging of meer. De oplossing wordt dan onbetaalbaar. Het Internationaal Energie Agentschap stelt in een recent rapport vast dat de kosten van klimaatmaatregelen na 2020 met 400 procent zullen stijgen.
Internationale aandacht
Deze Nederlandse rechtszaak wordt de eerste in een reeks procedures tegen overheden en politici. Er worden op dit moment meer juridische stappen tegen overheden voorbereid, daarom wordt deze Nederlandse zaak nauwlettend gevolgd door andere landen. "Veel meer mensen zijn bezorgd dat onze kinderen het minder goed gaan krijgen dan wij, nu de omschakeling naar duurzame energiebronnen zo traag verloopt. Die zorg is terecht”, aldus Minnesma.
Urgenda
Urgenda is de actieorganisatie die samen met bedrijven en burgers met een concreet stappenplan aan de verduurzaming van Nederland werkt. Marjan Minnesma: "Nederland heeft een aandeel in mondiale klimaatverandering en is nu al in staat om te schakelen naar meer duurzame energiebronnen. De gevolgen van opwarming van de aarde zijn nog door ons te voorkomen, tegen nog betaalbare kosten. Als we nog langer wachten, laten we een onleefbare wereld na."
Voor meer informatie kijk op www.wijwillenactie.nl en Twitter #wijwillenactie & #klimaatzaak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.