Kostya is 9 jaar oud. Hij is slachtoffer van nucleair afval in het Oeral-gebergte. Het gebied rond Mayak is een van de meest radioactieve plekken op aarde. Vergroot fotoNederland — Urenco mag doorgaan met het uitbreiden van haar verrijkingsfabriek in Almelo. Greenpeace ging in beroep tegen de vergunning vanwege de te hoge radioactieve stralingsdosis buiten het terrein. De Raad van State wees het beroep vandaag af, maar Greenpeace blijft zich inzetten tegen de vervuiling van Urenco.
De verrijkingsfabriek van Urenco in Almelo maakt per jaar duizenden tonnen uranium geschikt voor gebruik in kerncentrales. Hierbij ontstaat veel radioactief afval: verarmd uranium. Dit afval ligt tijdelijk op het terrein van Urenco opgeslagen en zorgt daar voor een verhoogde dosis radioactieve straling. Op een aangrenzend bedrijventerrein is deze straling zelfs zo hoog, dat hij de wettelijke norm overschrijdt. Een gevaar voor de volksgezondheid!
Bescherming te duur
Greenpeace vindt dat Urenco een overkapping moet maken om de straling van de opslagplaats af te schermen van de omgeving. Urenco vindt dit te duur en de Raad van State heeft Urenco daarin gelijk gegeven.
Ernstige vervuiling in Rusland
De uitbreiding van de verrijkingsfabrief van Urenco heeft naast lokale gevolgen ook gevolgen voor mens en milieu in Rusland. Nadat het uranium een tijd in Almelo is opgeslagen gaat het grootste deel namelijk naar Rusland. Daar ligt het Nederlandse afval voor onbepaalde tijd in transportcontainers in de open lucht opgeslagen onder zeer slechte omstandigheden. De omgeving van de Russische opslagplekken is door jarenlange dumping van radioactief materiaal al ernstig vervuild. Door de verrijkingscapaciteit uit te breiden, zal Urenco in de toekomst meer verarmd uranium naar Rusland gaan sturen.
Vervolgstappen
Greenpeace vindt dat Urenco zo snel mogelijk moet stoppen met het dumpen van haar radioactief afval. Gelukkig heeft de Russische overheid aangekondigd vanaf 2010 niet meer te willen fungeren als nucleaire vuilnisbelt. Urenco moet dan een andere oplossing zoeken voor het verarmd uranium. Tot die tijd zal Greenpeace de exportvergunning van Urenco voor het verarmd uranium juridisch aanvechten.