Urenco mag doorgaan met dumpen radioactief afval in Rusland
• 23-04-2008
• leestijd 2 minuten
De verrijkingsfabriek van Urenco in Almelo mag doorgaan met het transporteren van radioactief afval naar Rusland. Daar wordt dit Nederlandse radioactieve en giftige materiaal al sinds 1995 voor onbepaalde tijd en onder slechte omstandigheden opgeslagen. Greenpeace beschuldigt Urenco van illegale afvaldumping.
Helaas heeft de Raad van State heeft deze beschuldiging vandaag afgewezen.
In de verrijkkingsfabriek van Urenco wordt de grondstof uranium geschikt gemaakt voor kerncentrales. Bij dit proces blijven grote hoeveelheden verarmd uranium over als afval. Dit verarmd uranium is een onbruikbare en gevaarlijke stof. Urenco verkoopt zijn verarmd uranium aan het Russische bedrijf Tenex onder het mom van hergebruik. Tenex zou het laatste restje bruikbaar uranium uit het verarmd uranium halen en dit terugsturen naar Nederland.
Maar 80 tot 95% van het nog verder verarmde uranium blijft achter in de Russische steden Seversk, Angarsk en Novouralsk. Het radioactieve en giftige afval ligt in de open lucht in transportcontainers die ongeschikt zijn voor langdurige opslag. Het risico op lekkage is groot, rond de opslag in Seversk is ernstige radioactieve vervuiling vastgesteld.
Volgens Urenco zal het uranium dat in Rusland achterblijft in de toekomst worden hergebruikt in kweekreactoren. Een kweekreactor is een speciaal soort kerncentrale waarvan er wereldwijd maar één in gebruik is. Rusland heeft inmiddels een voorraad verarmd uranium van ruim 500.000 ton en kan dergelijke hoeveelheden nooit hergebruiken. Voor Urenco is dit een goedkope manier om van het waardeloze materiaal af te komen. Het alternatief, directe opslag in Nederland, is namelijk veel duurder.
‘Nederland moet zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het schadelijke afval dat vrij komt bij de productie van brandstof voor kerncentrales’, zegt Ike Teuling, campagneleider kernenergie van Greenpeace Nederland. ‘Het is onvoorstelbaar dat Urenco al jarenlang Rusland kan gebruiken als een goedkope nucleaire vuilnisbelt.’
Greenpeace betreurt het dat de Raad van State geen eind heeft gemaakt aan de schandalige afvaldumping van Urenco. Het radioactieve afval zou in Nederland moeten blijven zodat gezorgd kan worden voor veilige opslag en recht wordt gedaan aan het principe ‘de vervuiler betaalt’. Ook wil Greenpeace dat het afval dat Urenco de afgelopen dertien jaar naar Rusland heeft vervoerd alsnog wordt teruggehaald naar Nederland.