De vondst van het uiterst zelden waargenomen Kleinporig kaalkopje in ”De Kerf” tussen Schoorl en Bergen laat zien tot welke resultaten natuurontwikkeling kan leiden.
Het komt regelmatig voor dat er een nieuwe soort paddenstoel in Nederland gevonden wordt. Vrijwel altijd gaat het om een soort die wel nieuw voor Nederland is, maar die in de ons omringende landen allang bekend is. Ditmaal gaat het echter om de zevende vondst ter wereld van het kleinporig kaalkopje.
Bijzonder soorten
Bijzondere milieus trekken bijzondere soorten aan. In 1997 is in de duinen tussen Schoorl en Bergen aan Zee een inham (de Kerf) gegraven waardoor zeewater de vallei direct achter de duinen kon bereiken. Het is een mooi voorbeeld van natuurontwikkeling aan de kust. De "Kerf" wordt beheerd door Staatsbosbeheer.
Sinds die tijd zijn uit de “Kerf” tal van bijzondere waarnemingen gemeld. Eind oktober van dit jaar kon daar een nieuwe bijzonderheid aan worden toegevoegd. Na bevestiging van de determinatie bleek dat het kleinporig kaalkopje (
Psilocybe micropora
) in de “Kerf” was gevonden. Deze paddenstoel heeft weliswaar een Nederlandse naam, maar is over de gehele wereld slechts enkele keren eerder gevonden. Ze werd in 1999 pas als nieuwe soort beschreven werd naar aanleiding van een vondst bij Wassenaar en kreeg toen, behalve haar Latijnse naam, ook meteen een Nederlandse naam. Sindsdien is deze soort op een paar andere plekken op het Noordelijk halfrond gevonden onder andere in Zweden, Engeland en op het schiereiland Kamchatka in het verre oosten van Rusland.
Onstuimig milieu
Het kleinporig kaalkopje werd direct achter het strand in de “Kerf” gevonden en groeide aan de basis van een pol helm tussen verschillende Duinfranjehoeden, een soort paddenstoel die het moet hebben van het onstuimige milieu heel dicht bij de kust.
Erg zeldzaam
Bij zo weinig vondsten valt er weinig te zeggen van het milieu dat deze paddenstoel nodig heeft, want andere vondsten werden in minder extreme milieus gedaan. In ieder geval lijkt het erop dat deze paddenstoel mondiaal erg zeldzaam is en heel speciale plekjes uitzoekt om te verschijnen.