Unieke samenwerking van Keurslagers, Brabantse varkenshouders en Braziliaanse sojaboeren
• 04-06-2009
• leestijd 2 minuten
Een kleine honderd Keurslagers met milieukeur verkopen vanaf vandaag varkensvlees dat bijdraagt aan duurzame sojateelt. Een vertegenwoordiger namens Minister Verburg koopt vandaag in Haarlem het eerste pond van een Hollandse Keurslager, een Brabantse varkenshouder en een Braziliaanse sojaboer. Stichting Natuur en Milieu, Solidaridad en Stichting DOEN hebben dit initiatief mede mogelijk gemaakt.
Gezinsboeren in Brazilië telen duurzaam
Coopafi, een coöperatie van ruim honderd Braziliaanse gezinsboeren in het zuiden van Brazilië, bedrijft duurzame landbouw. De unieke samenwerking met de varkensboeren van De Hoeve en Keurslagers met milieukeur, biedt deze sojaboeren de kans om te investeren in duurzame teelt.
Dat voorkomt verlies van biodiversiteit door ontbossing en vermindert klimaatverstoring. Ook verbeteren de leef- en werkomstandigheden van de lokale bevolking. Na onafhankelijke controle ontvangen de boeren certificaten die door De Hoeve en een sterk groeiend aantal Keurslagers met milieukeur worden aangekocht. Totaal gaat het om 3500 ton soja op jaarbasis.
Primeur in de retail
Ondersteuning van duurzame sojateelt is uniek in de vleessector. De Keurslagers met milieukeur lopen hiermee voorop in de retail. Varkenshouders van De Hoeve leveren het vlees dat niet alleen duurzamere sojateelt ondersteunt maar ook het milieukeur draagt. De Hoeve werkt al vele jaren aan duurzame innovatie in de varkenshouderij.
Een groeiend aantal varkenshouders, vleesgroothandels en Keurslagers hebben de afgelopen twee jaar nauw samengewerkt met Stichting Natuur en Milieu en Solidaridad aan verduurzaming van de sojateelt. Bij dit proces kregen zij financiële steun van Stichting DOEN.
Minister Verburg looft voorbeeldwerking
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit steunt dit initiatief van harte. Minister Verburg: “Het gaat hier om een duurzaam kwaliteitsproduct dat goed is voor mens, milieu en economie. Zowel de varkenshouder als de veevoerproducent krijgt een eerlijke prijs voor de geleverde inspanningen, hier en in Brazilië. Bovendien is het vlees erg lekker en goed betaalbaar.”
Bron: Natuur en Milieu