Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uniek fossielenkerkhof voor Belgische kust ontdekt

  •  
17-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
walvisbotten

© Walvisbotten in de schuur van visser Adrie Vonk

Voor de kust van het Vlaamse Zeebrugge zijn botten aangetroffen van oerwalvissen en walrussen. Het Vlaams Instituut voor de Zee spreekt van een "uniek fossielenkerkhof van lang verdwenen zoogdieren" en een "hoogst merkwaardige ontdekking".

Botfragmenten

De gevonden wervels van de oerwalvissen, die tussen de 8 en 15 meter lang waren, zijn wel 40 miljoen jaar ouden stammen uit het warme Eoceen. De walrusresten dateren uit de laatste IJstijd (116.000 - 12.000 jaar geleden). De onderzoekers denken dat rond de vindplek een kolonie van zo’n vijftig tot honderd walrussen leefde. Ook werden botfragmenten gevonden van wilde paarden, oerossen en steppenwisenten.

Onderzoek

Nederlandse vissers vonden de afgelopen twintig jaar al skeletresten van onder meer de oerwalvis in de vaargeul Het Scheur voor de kust van Oostende. Het Scheur is een bijzondere plek omdat dicht onder de zeebodem oude bodemlagen dicht op elkaar liggen. Paleontologen verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gingen vervolgens op zoek naar meer materiaal. Afgelopen maand sloegen de Nederlanders en Belgen de handen ineen en gingen ze twee keer op pad met het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin. Voor vervolgonderzoek gaan de wetenschappers boringen doen die meer inzicht moet geven in de vondsten.
Bron: ANP

Meer over:

walrus, fossiel, walvis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.