Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Undercover in de bio-industrie

  •    •  
04-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2046 keer bekeken
  •  
Varkens met hittestress

Varkens met hittestress

© Eyes on animals

"Varkens die in bakken met gloeiendheet water terechtkomen, dieren die aan de lopende band worden mishandeld. In slachthuizen komen gruwelijke misstanden voor". Dit is geen quote van een dierenactivist, maar van minister Piet Adema van het ministerie van Landbouw. In een brief aan de Tweede Kamer komt hij met een lijst met maatregelen om deze industrie stevig aan te pakken. Slachthuizen overtreden de regels te vaak, aldus de minister. Precies over dit soort misstanden gaat het boek 'Undercover in de bio-industrie' van Roel Binnendijk en Jeroen Siebelink (uitgeverij Spectrum).

Verborgen camera

Binnendijk had in eerste instantie weinig op met dierenactivisten. "Samen leuzen roepen, samen de vuist ballen, werkschuw tuig", schrijft hij. Maar al gauw kantelt zijn beeld volledig. De criminoloog wil weten wat er achter de deuren van slachthuizen en grote bedrijven gebeurt. Drie jaar lang werkt hij undercover in stallen, veetransporten en een groot slachthuis. Met een verborgen camera verzamelde hij talloze bewijzen van ernstige dierenmishandeling en intimidatie van medewerkers.

Runderen slachthuis misstand

© Beeld uit de verborgen camera beelden. Bron: Animal Rights

NVWA

Slachthuizen liggen al langer onder een vergrootglas. De Tweede kamer nam vorig jaar een motie aan om bedrijven die stelselmatig de regels overtreden ook te kunnen sluiten. En vanaf 1 september aanstaande zal de NVWA nog strengere controles uitvoeren in slachthuizen. Minister Adema is van plan om in alle bedrijven cameratoezicht te verplicht te maken.

Schrijvers

Roel Binnendijk is criminoloog en is nu werkzaam bij Animal Rights. Jeroen Siebelink is onderzoeksjournalist en schrijver van literaire non-fictie. Van zijn hand verschenen eerder de bedrijfsbiografieën van De Vegetarische Slager en de Partij voor de Dieren. Ook schreef hij de roman Pels, een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over een jongen die pelsdieren bevrijdt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.