Nog even en het zal stil zijn op het platteland. De boerenzwaluwen staan namelijk op het punt van vertrekken. Deze blauwrode vogeltjes kunnen, net als veel andere Hollandse trekvogels, elk moment naar Afrika vertrekken. Boerenzwaluwen trekken in groepen: je moet dan ook niet verbaasd zijn als je ze ’s avonds met honderden bij elkaar ziet.
Zeg je platteland, dan zeg je boerenzwaluw. Geen één vogel is zo nauw met het boerenleven verweven als deze vogel. Wat zou een boerenstal zijn zonder het gekwetter van deze zwaluwen? Hoe stil zou het zijn zonder de boerenzwaluwen die met muggen en insecten in- en uitvliegen? Heel stil…
Helaas gaat het niet goed met de boerenzwaluw. De afgelopen 30 jaar is hun aantal in Europa met maar liefst 50 tot 70 procent afgenomen, voornamelijk door veranderingen in de bedrijfsvoering op boerderijen. Vanwege hygiënevoorschriften zijn boerderijen te schoon geworden. Maar ook de trek is een oorzaak van de achteruitgang.
Nog even en de boerenzwaluwen beginnen weer aan de lange trek naar het Zuiden. De vogels vliegen maar liefst 8000 kilometer om te overwinteren in West en Midden Afrika. Veel van de Hollandse boerenzwaluwen verblijven grofweg tussen Ivoorkust en Angola.
Boerenzwaluwen trekken in grote groepen en dat is ook de reden dat ze vlak voor de trek verzamelen bij de zogenoemde slaapplaatsen. Kijk dus niet raar op als je honderden, of zelfs duizenden boerenzwaluwen bij elkaar ziet. Een spectaculair gezicht!
Zo werd afgelopen woensdag nog een groep van 2000 boerenzwaluwen bij het Gooimeer in Noord-Holland gezien. Bij Losser in Overijssel vlogen die dag 555 boerenzwaluwen over. Pak dus de verrekijker en grijp je kans om de boerenzwaluwen uit te zwaaien. Wil je weten waar de grote groepen zitten, kijk dan op
waarneming.nl.