Uitvinder (19) wil oceaan ontdoen van plastic
• 03-06-2014
• leestijd 2 minuten
Een strandvakantie waar het beloofde hagelwitte strand in werkelijkheid bezaaid lag met plastic - veel toeristen hebben het wel eens meegemaakt. De grote hoeveelheden plastic afval in de oceanen baart veel mensen al tijden zorgen. De 19-jarige Delftse uitvinder Boyan Slat denkt de oplossing gevonden te hebben.
Slat kwam in 2012 met een plan voor een installatie om de wereldzeeën te ontdoen van plastic en besteedde ruim een jaar aan een haalbaarheidsstudie. Dinsdag presenteert hij in New York de resultaten. Conclusie: het is haalbaar. Slat gelooft erin dat hij in 2020 zijn uitvinding in kan zetten in het gebied tussen Hawaï en Californië - een van de meest met plastic vervuilde plekken in alle oceanen. ,,Binnen 10 jaar kunnen we bijna de helft van al het plastic uit dat gebied halen'', stelt de jonge uitvinder.
Drijvende armen
De installatie van Slat heeft heel lange drijvende armen, in de vorm van een V. Ze zijn 100 kilometer lang en 3 meter hoog en worden op strategische plekken aan de zeebodem vastgemaakt. ,,Zo moeten we het gros van het plastic kunnen vangen. Door de zeestroming komt het plastic vanzelf naar de punt van de V toe.'' Daar wordt het omhooggepompt en opgeslagen. Elke 1,5 maand haalt een tanker het plastic op. Volgens Slat vormt zijn systeem geen gevaar voor planten en dieren, omdat het zeeleven onder de armen wordt meegenomen door de stroming.
Crowdfunding
Slat kwam voor het eerst met zijn idee voor The Ocean Cleanup in zijn vwo-profielwerkstuk. Hij presenteerde het later in een praatje op een conferentie. Dat praatje is inmiddels bijna 1,5 miljoen keer bekeken op YouTube. Hij stopte tijdelijk met zijn studie luchtvaart- en ruimtevaarttechniek om zich volledig op het project te kunnen richten. Inmiddels heeft hij een team van zo'n 100 mensen om zich heen.
Nu Slat ervan overtuigd is dat zijn ideeën werkelijkheid kunnen worden, is het tijd voor de volgende fase, die Slat via crowdfunding wil financieren. Eerst moeten er bouwtekeningen komen. Daarna worden prototypes gebouwd en getest en uiteindelijk moet de definitieve Ocean Cleanup-installatie er komen. Die kan dan aan zijn enorme opruimklus beginnen. ,,We moeten dan wel de plastickraan dichtdraaien en stoppen met vervuilen'', waarschuwt Slat. ,,Anders heeft het geen zin.''
Bron: ANP