De uitstoot van CO2 stijgt dit jaar weer tot bijna het niveau van 2019, verwacht het Internationaal Energieagentschap (IEA). Daarmee wordt de afname uit het coronajaar 2020, toen de vraag naar energie daalde omdat onder meer kantoren leeg bleven en er veel minder gereden werd, weer grotendeels tenietgedaan. Vooral het gebruik van kolen stijgt hard dit jaar.
Vraag naar kolen stijgt in Azië
Die toegenomen vraag naar kolen wordt vooral veroorzaakt door China en andere Aziatische landen. Die zijn gezamenlijk goed voor 80 procent van de toename. Die kolen gaan met name naar energiecentrales. Het kolenverbruik nadert volgens de IEA het absolute piekniveau van 2014.
Wereldwijd neemt de vraag naar energie dit jaar toe met 4,6 procent. Daardoor stijgt ook bijvoorbeeld de vraag naar gas, wat ook veel gebruikt wordt in energiecentrales.
Uitstoot te beperken
"Dit is een serieuze waarschuwing dat het economische herstel van de coronacrisis allesbehalve houdbaar is voor het klimaat", stelt IEA-directeur Fatih Birol vast. "Tenzij overheden wereldwijd snel maatregelen nemen om de uitstoot te beperken, wordt 2022 nog erger." Birol verwijst naar de klimaattop die de Amerikaanse president Biden deze week organiseert als moment om nieuwe stappen te nemen op weg naar de grote klimaattop COP26 later dit jaar in Glasgow.