Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uitslag spinnentelling bekend: kruisspin het meest gezien

  •  
13-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
637 keer bekeken
  •  
kruisspin_14.jpg

© Fotograaf: bvandenhazel

Afgelopen weekend werd de spinnentelling gehouden, waarbij 255 deelnemers gedurende het weekend spinnen in hun tuin hebben waargenomen. Bij de telling werd de kruisspin het vaakst gezien, voor de tiende keer op rij. Daarna werden de grote trilspin en venstersectorspin het meest waargenomen. Deze top drie is gelijk aan die van 2019 en 2020.

Kruisspin 

Per tuin komen gemiddeld 7,3 kruisspinnen voor, bleek uit de telling van dit jaar. Vergeleken met de aantallen kruisspinnen in 2015 tot 2017 is dat weinig, maar het is toch al meer dan in de periode 2018-2020. Mogelijk is het voorgaande natte jaar goed geweest voor de voortplanting van de soort. 

kruisspin_6133b0544741c_medium

Kruisspin

© Natureluur2

In en rond het huis 

De grote trilspin is de meest algemene soort die ín huizen voorkomt. De venstersectorspin is het makkelijkst te vinden rondom ramen en deuren en vangt heel veel muggen weg rondom huizen. Hoewel de spin zich overdag verschuilt in een holletje, zijn de webben makkelijk te herkennen. Deze zijn namelijk heel karakteristiek, omdat er een ‘sector’ uit ontbreekt.

venstersectorspin_5b9686b76ea5e_large

Venstersectorspin

© euroblinkie

Valse wolfspin 

Ook de valse wolfspin werd in 39 tuinen waargenomen. Deze soort werd in 2020 voor het eerst gezien bij de spinnentelling en maakt sindsdien een opmars. Het is in sommige gevallen alleen niet helemaal zeker dat het om de valse wolfspin gaat; de soort wordt vaak verward met de gewone huisspin.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.