Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uitreiking van de vijfde Frater Willibrordus Prijs

  •    •  
03-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1677 keer bekeken
  •  
Frater-Willibrordus-Prijs

Meer dan 5000 keer is onze fenolijn het afgelopen jaar ingesproken. Komende zondag maken we bekend wie er vandoor gaat met de 5e Frater Willibrordus Prijs. Deze bekroning is in het leven geroepen voor de mooiste, meest inspirerende waarneming op de fenolijn. Al meer dan 20 jaar is dat een vaste rubriek in Vroege Vogels. De uitzending is vanuit Landgoed Oostbroek in de Bilt. Op deze plek was de naamgever van de prijs, Frater Willibrordus, jarenlang bijna dagelijks te vinden.

Genomineerden

De jury heeft dit jaar zeven genomineerden geselecteerd voor de shortlist van de Frater Willibrordus Prijs: Netty Rook (roerdomp op een bruiloft), Fred Rovers (vroege hommelkoninginnen), Hans Bijl (trek van gamma-uiltjes), Annelies Homburg (koolmezen in de brievenbus), Regina Oors (redden van een hoornaar), Mieke Pieren Olijhoek (walnoot op mijn hoofd) en Sofie en Djalisha (vlinders bij de paddenpoel).

Fenologie van de frater

Frater Willibrordus overleed in september 2019. Vanaf het begin van de Fenolijn, in 2001, is de Frater één van de vaste, trouwe bellers. Hij was altijd betrokken en vond het ook zijn taak om bij te houden wat er in de natuur onder invloed van het klimaat veranderde. Al vanaf het moment dat hij het klooster inging, was hij gefascineerd door de natuur en speciaal de fenologie: de leer van de eerstelingen in de natuur. Hij wilde de luisteraar met zijn waarnemingen altijd iets bijbrengen en meegeven. Dat vooral maakte hem geliefd bij de luisteraar.

Jury

De Frater Willibrordus Prijs is een initiatief van Vroege Vogels. De prijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt en is een aquarel van kunstenaar Erik van Ommen. De jury bestaat uit Arnold van Vliet coordinator van De Natuurkalender van Wageningen University, schrijver Bibi Dumon Tak en Vroege Vogels samensteller Daniel Gulpers. Om tot een winnaar te komen heeft de jury de vele duizenden meldingen van de fenolijn afgeluisterd.

De vier eerdere winnaars van de prijs:
Hans Gartner in 2020 (invasie distelvlinders)
Bas Bijl in 2021 (late boerenzwaluw)
Mirjam Wiskerke in 2022 (baltsende witte kwikstaarten)
Diet Groothuis in 2023 (eerste gierzwaluwen)

Gierzwaluw

© Fotograaf: o.w.zijlstra

Landgoed Oostbroek

Landgoed Oostbroek ligt achter de Uithof bij Utrecht en pal langs de A28. Een landgoed van 90 hectare met een verscheidenheid aan biotopen: moeras, een uitgegraven meander van de Kromme Rijn, een kloostertuin, bloemrijke weiden, boomgaarden met oude fruitrassen, parklandschap en oud loofbos. Het Utrechts Landschap kocht Oostbroek in de jaren ’70 om het laatste stukje natuur tussen Utrecht en Zeist te beschermen. Mede dankzij de aanleg van een faunapassage onder de A28 vormt Oostbroek nu een belangrijke ecologische schakel tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied.

Oostbroek-met-sneeuwklokjes

Landschap Oostbroek

© Utrechts Landschap

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.