Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uiteenlopende reacties op energieakkoord

  •  
12-07-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
windmolenpark_duurzame-ener.jpg
De gepresenteerde hoofdpunten voor het nieuwe energieakkoord zorgden vandaag voor veel verschillende reacties vanuit organisaties en politieke partijen.
Henk Kamp
Een verheugend en belangrijk resultaat. Zo noemt minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag dat er overeenstemming op hoofdlijnen is over de duurzamere koers van Nederland. Kamp schrijft dat in een brief waarin hij de Tweede Kamer informeert over de maandenlange onderhandelingen onder leiding van SER-voorzitter Wiebe Draijer. Staatssecretatis van milieu Wilma Mansveld sluit zich hierbij aan: "Het akkoord op hoofdlijnen is een doorbraak want groen en groei gaan nu hand in hand.''
PvdA
Ook blijdschap bij de leider van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer Diederik Samsom over het gesloten energieakkoord. "Mooi hoofdlijnenakkoord. Complimenten aan SER-voorzitter Wiebe Draijer. Op naar een schone en innovatieve toekomst", twitterde hij vrijdagmiddag.
Ondernemersorganisatie
UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, is ook positief over de hoofdlijnen. Volgens de installateursvereniging is de extra impuls voor energiebesparing en duurzame energie van groot belang voor de toekomstige werkgelegenheid in de sector. Voorzitter Titia Siertsema: "Het energieakkoord maakt een einde aan jaren van zwabberbeleid en biedt lange termijn zekerheid. Daarmee krijgt de markt duidelijkheid en dat was hard nodig. We worden minder afhankelijk van grote energiecentrales die draaien op fossiele brandstoffen en het wordt interessanter om zelf energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen."
FNV
Vakcentrale FNV stelt dat het energieakkoord minstens 15.000 banen oplevert, voornamelijk in de bouw. In het akkoord is onder meer overeengekomen dat er 400 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de isolatie van huurwoningen. Belangrijk is daarbij dat er snel meer banen in de bouw en de installatiebranche worden gecreëerd. Het gaat hierbij om duurzame werkgelegenheid, aldus de vakcentrale."Dit is natuurlijk wel onder voorbehoud dat de berekeningen straks kloppen. Maar dit akkoord is goed voor het milieu en de werkgelegenheid. We kunnen na maanden van onderhandelen nu echt aan de slag. En dat is hard nodig, vooral in de bouwsector," zei FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.
GroenLinks, VVD en SP
Sommige partijen zijn sceptischer over het akkoord. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks: "Het kabinet blijft op twee gedachten hinken: flink verdienen aan fossiel en aarzelend de eerste tenen in de schone energie. De grootvervuilers wordt niets in de weg gelegd. Er staan goede en voor de hand liggende dingen in maar een radicale trendbreuk is het nog niet. Veel hangt af van de nadere uitwerking in augustus." Ook René Leegte, woordvoerder energiezaken van de VVD spreekt sceptischer. "Er is nog geen akkoord, het zijn hoofdlijnen. Deze afspraken klinken verstandig, dit ademt ratio, maar ik beoordeel het uiteindelijk op de betaalbaarheid voor huishoudens en het midden -en klein bedrijf." Paulus Jansen, energiespecialist voor de SP in de Tweede Kamer: "De afspraken zijn zo boterzacht dat we de uitwerking nog maar moeten afwachten. Je kunt nu nog niet zeggen of er daadwerkelijk sprake is van echte vooruitgang."
D66
Weinig concreet en weinig ambitieus. D66 is niet te spreken over het energieakkoord, dat vrijdag in hoofdlijnen is beklonken. "Na bijna een jaar praten had ik meer verwacht. Er ontbreekt een financiële bijsluiter, afspraken worden niet concreet gemaakt en nadere uitwerking volgt pas later. Dit is helaas nog lang geen akkoord," concludeert Kamerlid Stientje van Veldhoven. Voor D66 hoeft uitstel echter geen afstel te betekenen. De partij hoopt dan ook dat na de zomer er alsnog "een ambitieus energieakkoord" komt.
CDA
Bij het CDA leven nog altijd veel vragen over het energieakkoord, dat vrijdag op hoofdlijnen werd gesloten. "Zonder duidelijkheid over de effecten voor innovatie, werkgelegenheid en de verdeling van de kosten is dit akkoord op hoofdlijnen niet te beoordelen," aldus Tweede Kamerlid Agnes Mulder van het CDA. Ze vermoedt dat er nog veel financiële open eindjes zijn en is dan ook niet tevreden met het feit dat de hoofdlijnen nog moeten worden uitgewerkt, terwijl bedrijven volgens de partij aan de slag willen.
PVV
PVV-leider Geert Wilders vindt de afspraken over energiebeleid geldverspilling: "Dankzij dit kabinet-Rutte gaat niet alleen onze economie, maar ook ons landschap naar de knoppen. Vele mooie landschappen zullen door windturbines om zeep worden geholpen. De gewone man betaalt een hoge prijs voor deze klimaat- en CO2-hype. De temperatuur op aarde stijgt al 17 jaar niet meer. Maar deze regering zal de energierekening en de energiebelasting wel flink laten stijgen."
Shell
Zelfs wereldspeler op de olie- en gasmarkt Shell laat weten wat het van het energieakkoord vindt. Shell meent dat Nederland met het energieakkoord een belangrijke stap zet naar 2020, met minder kolencentrales, structurele versterking van het handelssysteem voor uitstootrechten en meer innovatie. "Wind, zon en aardgas vullen elkaar goed aan op weg naar een schoner en efficiënter energiesysteem," zegt Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland. "Na dit akkoord moet Nederland zich binnen Europa sterk maken voor een robuuste CO2-prijs en de verschuiving van kolen naar gas die in heel Europa nodig is."
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor