Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Uitbreiding Ethiopische hoofdstad leidt tot conflicten met hyena's

theme-icon
Natuur
  •    •  
08-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1159 keer bekeken
  •  
spotted-hyena-Addis-Ababa-Scholte-woensdag 4 jan

Een hyena even buiten de hoofdstad van Ethiopië

© Paul Scholte

Ethiopië heeft één van de snelst groeiende bevolkingen ter wereld. Helaas leidt dit in de praktijk tot toenemende conflicten tussen mens en dier. Paul Scholte en Stephany Kersten vertellen erover bij een hyenahol net buiten de hoofdstad Addis Abeba.

Toenemende aanvallen

Lange tijd leefden hyena en mens probleemloos naast elkaar in Ethiopië. Maar nu het inwonertal 117 miljoen is gepasseerd breiden woonwijken zich uit in het leefgebied van de hyena. Dat heeft er waarschijnlijk toe geleid dat er de laatste tijd steeds vaker aanvallen van hyena's worden gemeld.

paul Scholze en Stephany kersten

Sporen bij het hol

Het hol waar Paul en Stephany hun verhaal vertellen ligt net buiten de woonwijk en is fors; een meter in de hoogte en 75 centimeter breed. Opvallend is de stekel van een stekelvarken die bij het hol ligt. Mogelijk viel het knaagdier ten prooi aan de hyena's, misschien dat hyena's het nest van het stekelvarken hebben gekaapt. Hyena's hebben het imago van vieze dieren, maar toch is het vrij schoon bij het hol. Poep van hyena's zien ze pas verderop. Hyena-uitwerpselen zijn goed te herkennen aan de witte kleur, veroorzaakt door het vele bot dat ze eten.  

De hyena's lieten zich niet zien bij het hol, maar tijdens de terugweg kwamen ze er toch nog één tegen!

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

ethiopië, hyena
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.