Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

TX68 vangt bijzondere krabben

  •  
08-11-2004
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_55638.jpg
De Texelse kotter TX68 kreeg deze week bij het Borkumer Rif een behoorlijk aantal opvallende krabben in de netten. Eerder dit jaar ving de TX68 al een enkel exemplaar van deze soort, maar een grote vangst als deze was nog niet eerder voorgekomen.
De vissers brachten de krabben levend naar EcoMare. Daar werd vastgesteld dat het om ‘angular crabs’ (Goneplax rhomboides) gaat. Deze soort komt algemeen voor in de slikbodems van de Ierse zee. Nu en dan werd de soort ook in het Engelse deel van de Noordzee gevangen, en recentelijk werd een vangst van de Doggersbank gemeld.
De krabben hebben geen Nederlandse naam. Het zijn flerode krabben van ongeveer 15 centimeter breed. Ze hebben een klein lichaam en lange,slanke poten. Opvallend zijn de ogen, die op steeltjes staan. Normaal gesproken liggen de ogen beschermd in groeven in het rugschild. Als de krab beter wil zien worden de steeltjes rechtop gezet.
Angular crabs graven complexe gangenstelsels in slibrijke zeebodems. De omgeving van het Borkumer rif is in principe een geschikt leefgebied voor deze soort, en de vangst van een grote groep doet vermoeden dat de soort zich in dit gebied aan het vestigen is.
De angular crabs zijn te zien in de kleine demonstratie-aquaria in de Waterzaal van EcoMare.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.