Een groep twintigers protesteert morgen bij aanvang van de voorbereidende Rio +20 top voor het internationale bedrijfsleven in Den Haag met een vier meter hoog Christusbeeld en spandoeken waarop de achteruitgang van het milieu in de afgelopen twintig jaar duidelijk wordt in cijfers. De twintigers sporen de deelnemers aan de top aan om niet langer te wachten en verantwoordelijkheid te nemen voor de bossen, de oceanen en het klimaat. Twintig jaar geleden, in 1992 werd in Rio de Janeiro de eerste grote top over milieu en ontwikkeling georganiseerd. Van 20 tm 22 juni organiseert de VN in Rio de Janeiro weer een conferentie voor duurzame ontwikkeling.
Van Rio naar Rio +20
Twintig jaar geleden werden in Rio afspraken gemaakt over duurzame ontwikkeling en milieu. Maar in die twintig jaar is de situatie er niet beter op geworden. Er zijn oplossingen voor de grote milieuproblemen van deze tijd, maar overheden en het gros van het bedrijfsleven blijven op het verkeerde paard wedden. Vervuilende en achterhaalde industrie en technologie wordt gesteund, terwijl de duurzame alternatieven gehinderd worden. Marloes Boere (20), één van de protesterende jongeren: ‘In het jaar dat ik geboren werd kwamen wereldleiders bij elkaar in Rio om afspraken te maken over het milieu. Maar er verdwijnt nog steeds enorm veel bos, oceanen worden leeg gevist en door klimaatverandering moeten miljoenen mensen in ontwikkelingslanden vluchten. Dat moet anders de komende twintig jaar’.
Rol van bedrijven
De voorbereidende top in Den Haag is een consultatie voor grote internationale bedrijven. Sylvia Borren, directeur van Greenpeace Nederland is ook aanwezig. Borren: ‘Wij signaleren dat er een tweedeling aan het ontstaan is in het bedrijfsleven. Een deel van de bedrijven loopt echt voorop als het gaat om duurzaamheid: zij investeren in schone energie en zorgen dat ze niet betrokken zijn bij ontbossing en overbevissing. Maar een ander deel frustreert de overgang naar een duurzame, eerlijke en gezonde wereld. Werkgeversorgansiatie VNO/NCW, binnen één van de sprekers over een groene economie, is volstrekt niet groen bezig: zij probeert onder invloed van bedrijven als Shell en Essent consequent de klimaatdoelen van dit kabinet steeds verder af te zwakken’.