Vroege Vogels

Twintig jaar zandhagedissen tellen

  •    •  
20-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zandhagedis_12.jpg

© Fotograaf: Paulcools

In de Amsterdamse Waterleidingduinen worden al sinds 1994 zandhagedissen geïnventariseerd. Zeven keer per jaar lopen vrijwilligers langs vaste trajecten om de aantallen te tellen, als onderdeel van het landelijk Meetnetwerk Reptielen.
Zand en zon
Zandhagedissen houden van zand én van zon. Het zand gebruiken ze om hun eieren in te leggen – die worden vervolgens uitgebroed door de zon. De soort komt vooral langs de kust voor, maar leeft ook op andere zandrijke plekken, zoals de Veluwe.
Telling
Nu, na twintig jaar, wordt op initiatief van ecologe Antje Ehrenburg de tussenstand opgemaakt: hoe gaat het met de zandhagedissen? Ehrenburg doet al vanaf het begin mee aan de tellingen.
Zandhagedissen houden zich graag schuil in struiken en hebben een uitstekend camouflagepatroon. Alleen de flanken van de mannetjes vallen op: die zijn felgroen. Het tellen van de reptielen is dus zo makkelijk nog niet. Vroege Vogels waagt een poging en gaat mee op zoek.
  • Beluister de reportage
     
Hagedissen van Nederland
De zandhagedis is aan van de vier soorten hagedissen die in Nederland voorkomen. In onderstaande video en het artikel komen ze allemaal langs.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.