Tweede vlinderestafette op het Pieterpad
• 02-06-2009
• leestijd 2 minuten
In één weekend het hele Pieterpad lopen en tegelijkertijd alle vlinders tellen. Dat gebeurt op 22 en 23 augustus 2009: tijdens het vlinderwandelweekend.
In dit tweede vlinderwandelweekend hopen De Vlinderstichting en Nivon Natuurvrienden dat, net als in 2008, alle etappes weer worden gelopen. Zo kan er een goede vergelijking gemaakt worden als het gaat om de vlinderstand in Nederland.
Het wandelweekend wordt georganiseerd door De Vlinderstichting en Nivon Natuurvrienden. Het Pieterpad (een uitgave van Nivon Natuurvrienden) loopt van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg en is voor deze gelegenheid opgeknipt in 92 etappes tussen de 5 en de 10 km lang. Tijdens het wandelen van een (of meerdere) etappes tellen de deelnemers de vlinders die ze zien op dit meest bekende pad van Nederland. Iedereen kan zich inschrijven voor een of meerdere Pieterpad-etappes via de website:
www.vlinderwandelweekend.nl De estafette beslaat 480 kilometer en op deze manier wordt het hele Pieterpad in één weekend gelopen. Wandelaars kunnen op eigen gelegenheid lopen, maar ook onder leiding van vlinderdeskundigen. Op de website
www.vlinderwandelweekend.nl is te zien welke etappes gegidst worden. Ook is aangegeven hoe de verschillende delen met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Daarnaast kunt u de resultaten van het vlinderwandelweekend in 2008 bekijken.
Achteruitgang
Het is slecht gesteld met de vlinders in Nederland. 2008 was zelfs het slechtste vlinderjaar sinds 1990. Niet alleen zeldzame soorten gaan achteruit, maar ook met de ‘gewone’ soorten als dagpauwoog en citroenvlinder gaat het niet goed. Als de vlinders langs het Pieterpad geteld worden, ontstaat voor De Vlinderstichting een goed beeld van de vlinders die dat weekend vliegen door heel Nederland. De aantallen en soorten kunnen vergeleken worden met de cijfers van 2008 toen het vlinderwandelweekend voor de eerste keer werd gehouden.
De Vlinderstichting maakt zich sterk voor de bescherming van vlinders en libellen. ,,De waarnemingen tijdens een actie als het vlinderwandelweekend zijn voor De Vlinderstichting zeer waardevol als het gaat om kennis over het voorkomen van vlinders”. Deze kennis kunnen we weer gebruiken voor bescherming”, zegt Theo Verstrael, directeur van De Vlinderstichting. Rob de Lange, directeur Nivon: ,,Het is een unieke activiteit: een estafette over zo’n afstand op een langeafstandswandelpad (LAW).’’ Nivon-vrijwilligers beheren 4000 kilometer aan langeafstandswandelroutes, waaronder het Pieterpad.
Bron: De Vlinderstichting