Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tweede Maasvlakte opnieuw op tekentafel

  •  
27-01-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Het kabinet moet gaan steutelen aan de plannen voor de uitbreiding van de Rotterdamse haven met de Tweede Maasvlakte. Volgens de Raad van State is onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen voor milieu, agrariërs en vissers.
Het college vernietigde woensdag het besluit op belangrijke onderdelen. Voor de Maasvlakte moeten beschermde natuurgebieden op Voorne en Goeree wijken. Volgens de raad staat nog niet vast dat de beloofde compensatie via een zeereservaat en extra duinen met strand bij Delfland er ook daadwerkelijk komt.
Op Midden-IJsselmonde en noordelijk van Rotterdam is een natuur- en recreatieterrein voorzien. Daar bevinden zich echter nog veel landbouwbedrijven. De gevolgen voor deze agrariërs zijn onvoldoende onderzocht, aldus de raad.
Verder is te weinig rekening gehouden met de gevolgen voor de visserij op de Waddenzee, omdat het transport van slib en vislarven langs de kust richting het noorden mogelijk wordt verstoord.
Eerstverantwoordelijke minister Peijs (Verkeer) zei dat zij de plannen snel gaat herstellen. Zij denkt ze op tijd klaar te hebben om in april aan de Tweede Kamer voor te kunnen leggen. De raad tornt niet aan het besluit voor de aanleg van de Maasvlakte, de plannen moeten nader uitgewerkt, stelde zij.
Volgens Rotterdams havenwethouder Sluis (LPF) is er ook nog tijd om de plannen zo aan te passen dat de werkzaamheden volgens schema in 2006 kunnen beginnen. In 2011 moeten de eerste terreinen opgeleverd worden. De voorbereidingen kunnen gewoon doorgaan. Eventueel uitstel zou echter een strop zijn voor de bedrijvigheid in Rotterdam. ,,De haven zit te springen om ruimte.''
Het Havenbedrijf vond het te vroeg om te zeggen of de uitspraak van de Raad van State voor vertraging zorgt. De provincie Zuid-Holland bij monde van gedeputeerde Van Heijningen vreest van wel en is zelfs bang voor een jarenlange vertraging. Hij maande Verkeer en Waterstaat tot spoed, en pleitte voor een grotere rol voor de provincie bij het vinden van oplossingen.
De vissector reageerde zeer tevreden. Het gebied waar de Maasvlakte moet komen, is een belangrijke trekroute voor jonge platvissen richting de Waddenzee. De aanlegplannen zullen waarschijnlijk directe gevolgen hebben voor het platvisbestand, aldus directeur Van Balsfoort van het Productschap Vis. Bovendien is in het gebied veel dagvisserij op schol, tong en garnalen met schepen die niet ver van de kust kunnen varen.
De uitspraak van de Raad van State is koren op de molen van de tegenstanders van de aanleg van de Maasvlakte. Groenlinks-Tweede-Kamerlid Duyvendak vroeg meteen om een spoeddebat. Volgens Milieudefensie moeten kabinet en Tweede Kamer de plannen nu afblazen.
De uitspraak is een tweede 'tegenvaller' voor Rotterdam na de problemen bij het Havenbedrijf. Directeur Scholten verdween daar, nadat was uitgekomen dat hij op eigen houtje 183,5 miljoen euro bankgaranties had verstrekt aan het RDM-concern. De politiek raakte angstig voor een monsterinvestering. Het Rijk neemt immers voor een half miljard een minderheidsbelang in het Havenbedrijf. Het kabinet gaf aan dat die afspraak staat mits Rotterdam voor een mogelijke financiële strop opdraait.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor