Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Tweede kerncentrale in Nederland duur en dom'

  •  
21-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kerncentrale-3.jpg
Een nieuwe kerncentrale in Nederland levert dure elektriciteit, is onveilig en creëert weinig werkgelegenheid in eigen land. Dat staat in het onderzoek Nuclear Energy: the difference between costs and prices van het Wereld Natuur Fonds (WNF). De uitkomst staat in schril contrast met de verwachtingen van het kabinet die een tweede kerncentrale wil in het Zeeuwse Borssele.
Het rapport, waarbij het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau CE Delft, weerlegt stelselmatig uitlatingen van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken dat een nieuwe kerncentrale goedkope en schone elektriciteit levert. Ook verwacht hij dat een extra kerncentrale de innovatie in Nederland stimuleert en de werkgelegenheid aanjaagt. Het onderzoek wijst echter uit dat duurzame energie een goedkopere keuze is en verstandiger om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
Dure stroom
Een nieuwe kerncentrale is, volgens het rapport, duur, omdat die zonder overheidssteun moet worden gebouwd. Die eis stelt Verhagen. In de geliberaliseerde elektriciteitsmarkt betekent dat bijvoorbeeld extra hoge risico- en verzekeringspremies. Die kosten komen voor rekening van de exploitant en uiteindelijk de consument. Verhagen wil, mede door de ramp met de kerncentrale in Fukushima, ook veel strengere veiligheidseisen dan bij de huidige kerncentrales. Dat verhoogt de bouwkosten aanzienlijk, aldus het onderzoek.
Garantie
Het kabinet stelt als voorwaarde dat de kans op een ernstig nucleair ongeluk kleiner moet zijn dan één keer in de miljoen jaar. Het onderzoek zet daar vraagtekens bij. De ramp in Fukushima bewijst bijvoorbeeld dat zo’n garantie niet kan worden gegeven. Er kunnen zich altijd onverwachte incidenten voordoen. Een kansberekening geeft daarom slechts de illusie van veiligheid.
Praktijk
De praktijk wijst verder uit dat de nieuwbouw van een kerncentrale vrijwel zeker fors uitloopt. In Finland loopt de bouw van een nieuwe kerncentrale jaren vertraging op, wat een miljardenstrop betekent voor de exploitant. Verder zijn de opbrengsten voor de Nederlandse economie door innovatie, waarmee Verhagen schermt, niet reëel. De bouwers van kerncentrales en bijbehorende onderdelen zitten allemaal in het buitenland. Nederland profiteert niet van die kennis. CE Delft schat dat de bouw en de exploitatie van een nieuwe  kerncentrale slechts 300 extra banen oplevert.
Goedkoper
De vergelijking in het onderzoek wijst, volgens het Wereld Natuur Fonds, uit dat duurzame energie een veel verstandiger keuze is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Windenergie op land is bijvoorbeeld nu al goedkoper dan stroom uit een nieuw te bouwen kerncentrale. CE Delft wijst er bovendien op dat de prijs van duurzame energie snel daalt, terwijl kernenergie de komende jaren alleen maar duurder wordt.
Bron: Wereld Natuur Fonds
Foto (cc) Radio Nederland Wereldomroep

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor