Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tweede Kamer wil klimaatactie voor Caribisch Nederland

  •  
02-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
koraal_bonaire.jpg

Het kabinet Rutte moet zo snel mogelijk op een rij zetten wat voor maatregelen er nodig zijn om bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, heeft de Tweede Kamer besloten door verschillende moties aan te nemen. Ook moet er onderzoek gedaan worden naar de gevolgen van klimaatverandering voor deze eilanden en moeten de gemeenten ondersteund worden in het uitvoeren van vergelijkbare onderzoeken.

Gevolgen klimaatcrisis 

De moties volgen na publicatie van onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van Greenpeace, waaruit blijkt dat de klimaatcrisis grote gevolgen zal hebben voor het laaggelegen Bonaire, als er geen actie wordt ondernomen.  De Kamerleden hebben mede naar aanleiding van de studie bij het debat over Koninkrijksrelaties op 19 en 20 oktober aandacht gevraagd voor de kwetsbaarheid van het Caribisch deel van het Koninkrijk.

BES-eilanden voorbereiden

“Goed dat het parlement met deze moties de regering oproept in kaart te brengen wat er nodig is om de BES-eilanden voor te bereiden op de zeespiegelstijging, toenemende hitte en andere gevolgen van de klimaatcrisis. De regering moet hier heel serieus werk van maken. En Nederland moet het probleem ook bij de oorzaak aanpakken, en zorgen voor een veel snellere daling van de uitstoot van CO2”, zegt Dewi Zloch, expert Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland.

Goed klimaatbeleid

Greenpeace gaat samen met inwoners van Bonaire een rechtszaak starten om zo af te dwingen dat de Nederlandse overheid de laaggelegen bijzondere gemeente beschermt tegen de gevolgen van klimaatverandering. “Het is terecht dat het bewustzijn in Den Haag over de klimaatcrisis en de gevolgen voor Bonaire, en voor de andere eilanden, eindelijk groter wordt. Op Bonaire zullen we onze stem laten horen zodat de politici zien dat wij willen dat ons eiland wordt beschermd tegen overstromingen en andere gevolgen van klimaatverandering. Zodat er een goed klimaatbeleid komt voor ons en onze buren”, zegt Meralney Bomba van Greenpeace op Bonaire.

Het kabinet is nu aan zet om aan de slag te gaan met de aangenomen moties van de Tweede Kamer.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.