Twee uur Zonnige Zondag Zonnespecial
• 16-04-2009
• leestijd 2 minuten
Op Earth Day 22 april staat Nederland in het teken van de zon. Alle belangrijke specialisten komen samen voor de 'Solar Future'. Aan de vooravond kijkt Vroege Vogels een uitzending lang naar de zon. Twee uur zonnecellen, zonnevlekken, zonnepanelen, zonaanbidders, zonnestelsels.... Aanleiding voor deze extra aandacht voor de zon is de Solar Future.
Het Nederlandse bedrijf SolarPlaza organiseert op 22 april 2009 de eerste grote zonne-energie conferentie van deze eeuw in Nederland. Uit de hele wereld komen die dag Nederlandse ondernemers uit de zonne-energiebranche naar Rotterdam voor de conferentie ‘The Solar Future - Investeren in zonne-energie. Wat gebeurt er in de rest van de wereld?’ Door ondernemers, investeerders en andere belangstellenden voor zonne-energie bijeen te brengen wil SolarPlaza een breed publiek informeren en vooral inspireren met de laatste internationale ontwikkelingen en trends.
Volgens het bedrijf zal de zonne-energie revolutie hoe dan ook gaan plaatsvinden, ongeacht het milieubeleid dat landen voeren.
,,Binnen enkele jaren kunnen zonnepanelen in Europa duurzame stroom opwekken tegen prijzen die kunnen concurreren met de prijs van grijze stroom voor particulieren. De vraag zal dan zijn of je je energie goedkoop en schoon van je eigen dak haalt, of duur inkoopt bij je energieleverancier”
stelt J. Trip van SolarPlaza.
Zonne-energie is in Nederland bezig aan een opmars, alleen is het zo traag dat niemand het door heeft. Sinds 2004 raakt ons land steeds verder achterop in de zonne-energie. Nederland bezet op dit moment een vijftiende plek in Europa als het gaat om geïnstalleerd vermogen.
De doorbraak is aanstaande, zegt Wim Sinke, zonneceltechnoloog aan het Energie Onderzoekscentrum Nederland (ECN). De 'homo solaris' van Nederland ziet zonne-energie als een van de belangrijkste oplossingen voor de dilemma’s in het energievraagstuk en is één van de hoofdsprekers op de zonne-energieconferentie in Rotterdam.
Wim Sinke wordt gezien als ‘founding father’ van zonne-energieonderzoek en -beleid in Nederland. Hij is hoofd van de afdeling
zonne-energie
van het Energie Onderzoekscentrum Nederland (ECN) in Petten. Sinke is ook hoogleraar aan de universiteit van Utrecht en bij het Europese Technologie Platform. Voor zijn onderzoek aan silicium en aan zonnecellen en zijn bijdragen aan programma- ontwikkeling en toepassing van PV ontving hij verschillende prijzen waaronder de Koninklijke/Shell Prijs voor Duurzame Ontwikkeling en Energie.