Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Twee Nederlandse speurhonden naar Nepal tegen stroperij rode panda

  •  
24-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
459 keer bekeken
  •  
search-dog-g7581261de_1920

© Manfred Burdich via Pixabay

Twee Nederlandse honden gaan militairen in Nepal helpen in de strijd tegen de stroperij van rode panda's. In het Himalayagebied leven de laatste 2500 rode panda's ter wereld. Op de dieren wordt intensief gejaagd vanwege de vacht, om ze als huisdier te houden en om er medicijnen van te maken. De jacht op rode panda's is illegaal, onder meer omdat de panda's zwaar beschermd zijn.

Rode panda opsporen

De Nederlandse stichting Wildlife Solutions heeft een Patterdale terriër (Bizzy) en een Mechelse herder (Ringo) getraind om sporen van een rode panda te kunnen vinden. In november vertrekken beide honden met begeleiders naar Nepal. Daar worden Nepalese militairen opgeleid om te kunnen werken met de honden. Het is volgens Erik Groenendijk van Wildlife Solutions de bedoeling dat Bizzy en Ringo bij controleposten in het land worden ingezet. Ook gaan de honden mee bij het doorzoeken van woningen en gebieden waar stroperij wordt vermoed.

Eerste hond 

In 2017 was de Nederlandse Mitch de eerste hond die wereldwijd werd ingezet tegen stroperij. Mitch had het speciaal voorzien op ivoorstroperij in Afrika. Mitch is in 2020 overleden aan een bacteriële infectie, maar ondertussen zijn meer honden tegen ivoorstropers opgeleid. Groenendijk was daar ook bij betrokken. Volgens hem gaan er nu voor het eerst honden naar het Himalayagebied. Bizzy en Ringo kunnen ook andere dieren opsporen waarop wordt gejaagd, zoals schubdieren en luipaarden. Het werkgebied van de honden wordt later uitgebreid naar India.

Speurhonden tegen smokkel

Vroege Vogels maakte eerder kennis met speurhond Boris, die door het International Fund for Animal Welfare wordt ingezet in de strijd tegen smokkel van bedreigde diersoorten. “Boris kan zelfs in een pakhuis vol hondenvoer één schub van een schubdier tussen de dozen ruiken!”

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.