Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Twaalf dagen tips tijdens klimaattop

  •  
30-11-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
COP16-Cancun-Mexico-2010.jpg
In aanwezigheid van de Mexicaanse president Felipe Calderón is de VN-klimaattop maandag begonnen in de Mexicaanse badplaats Cancún. Afgevaardigden van meer dan 190 landen proberen in het toeristische oord nader tot elkaar te komen. De verwachtingen zijn niet hooggespannen.
Mogelijk kunnen op deelonderwerpen afspraken worden gemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een groen fonds, waarin rijke landen geld storten voor arme landen die de gevolgen van de klimaatverandering ondervinden. Ook wordt gesproken over een plan tegen ontbossing en over het uitwisselen van schone technologie.
Daarnaast is het van belang de impasse tussen China en de VS, de grootste vervuilers van de wereld, te doorbreken. De twee grootmachten staan echter zo lijnrecht tegenover elkaar dat het de vraag is of dit lukt.
De 12-daagse top duurt tot en met 10 december.
Consumenten die zelf wat willen doen tegen klimaatverandering kunnen aan de slag met twaalf tips van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Eén voor elke dag van de klimaattop en elke dag daarna natuurlijk.
 
Dag 1) Isoleer uw woning
Met een slecht geïsoleerde woning stookt u voor de buitenlucht. Dat kost veel energie. Isoleren vraagt een investering, maar die verdient u terug via de lage energierekening. Een volledig geïsoleerde woning met HR++ glas, dak-, gevel- en vloerisolatie bespaart 2.850 kg CO2 per jaar.
Dag 2) Ga met het openbaar vervoer naar uw werk
Elke dag met de auto naar het werk zorgt voor een flinke uitstoot van broeikasgassen. Het openbaar vervoer is voor veel mensen een alternatief en veel zuiniger met energie. Bij een retourafstand van 40 km en vier dagen werken in de week, bespaart u 850 kg CO2 per persoon per jaar.
Dag 3) Koop een auto met A of B-label in plaats van gemiddeld (C/D)
Als u toch al van plan bent een andere auto te kopen, kies dan voor een auto met A-label. Dit bespaart 835 kg CO2 per jaar.Energielabel A is voor de zuinigste auto in zijn klasse; energielabel G staat voor de minst zuinige auto.
Dag 4) Eet minder belastende dierlijke eiwitten
Een kip een kilo laten groeien kost 2 kilo voer. Een koe een kilo laten groeien kost 19 kilo voornamelijk gras. Kippenvlees en eieren kosten veel minder energie dan rund-, varkensvlees en kaas. Eens in de week spinazie a la crème, pommes gratinées en biefstuk vervangen door bloemkool, aardappels en kipfilet bijvoorbeeld scheelt 660 kg CO2 per jaar. Vlees met een dierenwelzijnskeurmerk is diervriendelijk.
Dag 5) Overweeg om uw oude ketel te vervangen door een HR-combiketel
De HR-combiketel met gaskeur HRww is het meest zuinig voor zowel verwarming als warm water. Ten opzichte van een CR- of VR-ketel bespaart u 660 kg CO2 per jaar.
Dag 6) Kies minder vaak voor het vliegtuig
Stel u maakt een uitstapje naar een stad in Europa. U kunt dan kiezen voor het vliegtuig, maar met de trein, auto of touringcar kan ook. Op en neer naar Barcelona veroorzaakt een vliegtuigpassagier 283 kg méér CO2 per persoon dan iemand die met de auto gaat. Ten opzichte van een touringcarpassagier scheelt het 396 kg CO2.
Dag 7) Vermijd stand-by van apparatuur
Elektrische apparaten verbruiken soms ook energie als u ze niet gebruikt of wanneer ze 'uit' lijken te staan. Stand-by verbruik kan voor tweederde vermeden worden. Dit scheelt 250 kg CO2 per jaar.
Dag 8) Werk vaker thuis
Thuiswerken is een hele makkelijke manier om de CO2 uitstoot te verlagen, want u hoeft dan niet te reizen. Als dat in uw situatie kan natuurlijk. Bij een retourafstand woonwerkverkeer van 40 km per dag bespaart een dag thuiswerken 216 kg CO2 per jaar.
Dag 9) Eet minder groenten en fruit die zijn ingevlogen of uit de verwarmde kas
Producten die van ver komen en snel kunnen bederven (boontjes of zacht exotisch fruit), worden ingevlogen en kosten daarom veel energie. Groenten en fruit per boot vervoeren (uien of bananen) kost veel minder energie. Ook is het beter om het kopen van groenten en fruit uit een verwarmde kas te beperken. Eens per week de pasta met ingevlogen tilapia uit Afrika, paprika en courgette uit de verwarmde kas en ingevlogen boontjes uit Kenia vervangen door bloemkool, aardappels en kipfilet scheelt 180 kg CO2 per jaar.
Dag 10) Eet een dag per week plantaardig
Eiwitten zitten in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel, maar ook in plantaardige producten als granen, noten en peulvruchten. Het maken van dierlijke eiwitten kost meer energie dan het maken van plantaardige. Een dag in de week het vlees, de zuivel en de eieren vervangen door een plantaardig alternatief scheelt 150 kg CO2 per jaar.
Dag 11) Vervang gloeilampen door spaarlampen
Vervang uw gloeilampen door spaarlampen en u bespaart heel eenvoudig energie. De 17 gloeilampen die gemiddeld nog in huis aanwezig zijn vervangen door spaarlampen, scheelt 146 kg CO2 per jaar.
Dag 12) Gooi minder voedsel weg
Voedsel weggooien betekent dat de energie die nodig was voor het maken en vervoeren van voedsel de afvalbak in gaat. Zonder botjes en schillen mee te rekenen kan het voorkomen van voedselverspilling 122 tot 150 kg CO2 per jaar schelen.
Lees hier op onze site het blog van Anne van Schaik over de klimaattop in Cancún.
Bron: ANP en Milieucentraal
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor