'Turkish Airlines sluit ogen voor dierensmokkel’
• 04-02-2019
• leestijd 2 minuten
© Papegaai in kooi - Bron Pixabay
Turkish Airlines en Turkish Cargo blijken een belangrijke schakel in de illegale handel in wilde dieren. Onderzoek van dierbeschermingsorganisatie World Animal Protection wijst uit dat de luchtvaartmaatschappij door stropers wordt gebruikt om illegaal gevangen grijze roodstaartpapegaaien vanuit de Democratische Republiek Congo, Nigeria en Mali naar het Midden-Oosten en Azië te vervoeren – waar de overlevenden als huisdieren eindigen in een kooi.
De luchtvaartmaatschappij beloofde meerdere malen publiekelijk de strijd aan te gaan met illegale handel in wilde dieren. Zo ondertekende het bedrijf in 2017 de ‘United for Wildlife Transport Taskforce Buckingham Palace Declaration’. Concrete onderscheppingen tonen aan dat de luchtvaartmaatschappij hierin faalt en er via haar vliegtuigen illegaal gevangen wilde dieren worden vervoerd.
De internationale dierenbeschermingsorganisatie heeft meerdere malen bij Turkish Airlines aangedrongen op actie, maar het bedrijf gaf geen gehoor. Met publieke druk wordt Turkish Airlines alsnog op haar verantwoordelijkheid gewezen, waarna maatregelen niet kunnen uitblijven.
Handel in exotische huisdieren
Miljoenen wilde dieren, waaronder papegaaien, worden uit het wild gehaald en op transport gezet om vervolgens te worden verkocht als exotisch huisdier. De handel in wilde dieren, gedreven door de groeiende vraag naar exotische huisdieren, heeft een verwoestend effect op wilde populaties. Deze handel is na drugs- en wapenhandel en mensensmokkel het meest lucratief voor criminelen.
Uit videobeelden blijkt bovendien dat de dieren op wrede wijze worden gevangen. Zo worden ‘lokpapegaaien’ ingezet om soortgenoten te lokken. De papegaai wordt vastgemaakt aan een net en krijst het uit van angst. Daarmee lokt hij soortgenoten naar met lijm besmeurde boomtakken, waar de wilde vogels aan blijven kleven. De vleugels van de gevangen papegaaien worden bruut afgehakt, zodat ze niet kunnen ontsnappen, waarna de dieren op transport worden gezet. De vogels worden hiervoor in kratten gestopt – waarin ze amper kunnen ademen of bewegen. Twee derde overlijdt al tussen vangst en verkoop, door verstikking, verdrukking, stress, ziektes of verwondingen.
Bron: ANP