Op het Nationaal Sustainability Congres op 20 november a.s. zullen veel goede, duurzame initiatieven in de spotlights worden gezet. Naast bestaande initiatieven, willen we ook aandacht besteden aan nieuwe ideeën. Slimme, vernieuwende, verrassende, innovatieve, haalbare ideeën die bij zouden kunnen dragen aan een duurzamer Nederland.
Op het Nationaal Sustainabiliity Congres zal de Young Sustainability Award worden uitgereikt aan degene met het beste idee.
Het idee van Dennis Harte:
In Azië rijden al jarenlang driewielige taxi's rond; tuktuks. Deze tuktuks verzorgen al het kleine vervoer in de stedelijk gebieden, boodschappen, toeristen, het uitgaansleven etc. Sinds dit jaar exploiteert de Tuk Tuk Company 50 tuktuks in Den Haag, Amsterdam en Zandvoort. Het bedrijf richt zich op het fijnmazig openbaar vervoer in de stad en biedt een transparant alternatief met vaste prijzen (zones) voor korte ritjes.
Alhoewel de Nederlandse tuktuks schoner zijn dan hun Aziatische broertjes (vaak tweetakt), is het idee om een nieuwe tuktuk te ontwikkelen. Deze nieuwere tuktuk wordt een van de eerste zero-emission voertuigen in het openbaar vervoer. Het is dankzij de opzet van de service van het bedrijf mogelijk om het nieuwe voertuig met batterijen aan te drijven. De batterijen van de tuktuk worden tijdens de pauzes van de chauffeur met snellaad (15 min.) techniek midden in de stad opgeladen.
Als aanvulling op het openbaar vervoer zorgen de tuktuks ervoor dat ritten van A tot B geheel duurzaam en persoonlijker kunnen plaatsvinden.
Elektrisch aangedreven tuktuk maakt het mogelijk om grotere delen van de stad emissie vrij te krijgen. Het open en exotische karakter van de tuktuk moet ervoor kunnen zorgen dat mensen eerder geneigd zijn om in een elektrisch voertuig te stappen. In zekere zin kan het project als breekijzer gebruikt worden om het centrum van een stad verboden voor vervuilende voertuigen te maken.
Maar tuktuks hoeven natuurlijk niet alleen in Nederland te blijven rijden. In Europa bestaan er meerdere grote steden die kampen met problemen rond de luchtkwaliteit. Ook deze steden zouden bediend kunnen worden. In de verre toekomst kan de Tuk tuk of the future zelfs terug gebracht worden naar Azië en daar de stedelijke leefomgeving verbeteren.