Tirion Natuur heeft een handzaam boekje uitgebracht over 'Tuinvogelzang'. Het behandelt 60 vogels middels een kort verhaaltje en één of twee fotootjes. Het belangrijkst bij een uitgave over vogelgeluiden is natuurlijk een bijbehorende cd: 60 fragmentjes van minder dan een minuut per stuk.
Het boekje is een oorspronkelijk Britse uitgave. En dat is te merken. De rouwkwikstaart is bijvoorbeeld een ondersoort van de witte kwikstaart die met name in Engeland wordt gezien. De witte kwikstaart komt bij ons het meeste voor, maar komt vreemd genoeg niet in het boekje voor. De grote gele kwikstaart is ook bepaald geen Nederlandse tuinvogel, maar die staat wel in het boekje. De 'gewone' gele kwikstaart weer niet.
De hier en daar vreemde keus voor de 'tuinvogels' is één ding, de vertaling iets heel anders. Een letterlijke vertaling van 'blackheaded gull' levert inderdaad zwartkopmeeuw. Maar dat is toch echt een heel andere soort dan de kokmeeuw die wordt bedoeld. Vogelbescherming Nederland en Vogelbescherming Vlaanderen hebben hun naam en logo verbonden aan het boekje. Maar het was beter geweest als ze daar ook een redacteur hadden bijgeleverd, om de hinderlijke fouten te voorkomen. Dan hadden ze ook meteen een representatief geluid kunnen opzoeken van de boomkruipers zoals je die in de Nederlandse bossen hoort.