Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tuinvogeltelling, staartmezen en alle overige onderwerpen

  •    •  
22-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
611 keer bekeken
  •  
staartmees_5d999606b583e_large

Staartmees

© Pieterbj

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 22 januari 2023. Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:
09:30 - Op zoek naar de staartmees
30:15 - Regenwater in de Leuvenumse Beek
1:50:50 - Twintigste Nationale Tuinvogeltelling
2:09:05 - Zombiemieren
2:21:20 - Trainen voor actie
2:30:40  - 2.000 soorten in de tuin

Twintigste Nationale Tuinvogeltelling

Nog een week en dan is het weer vogels tellen geblazen. Het is veruit de populairste natuurtelling van Nederland. En het is vrij simpel: gewoon een halfuur lang je tuinvogels turven vanuit je luie stoel. Iedereen met een tuin of balkon kan meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling. Stefan Vreugdenhil van Vogelbescherming Nederland vertelt wat we volgende week kunnen verwachten. En waarom het niet goed gaat met de ‘struiksoorten’, zoals de groenling.

groenling

Groenling (man)

© Fotograaf Richard Breetveld

Regenwater in de Leuvenumse Beek

Na vier droge zomers is het extra duidelijk; regenwater moet niet meer linea recta naar zee stromen, maar zo lang mogelijk in het gebied blijven. Het tegengaan van droogte in de zomer begint daarom nu al. Waterbeheerder Maarten Veldhuis laat, heel toepasselijk in de regen, verslaggever Gert Elbertsen zien hoe de neerslag van afgelopen tijd wordt vastgehouden op de Veluwe. Vroege Vogels TV was in 2019 bij de Leuvenumse beek om te zien hoe de beek gedempt werd. 

2.000 soorten in de tuin

Jochem Kühnen uit Beek-Ubbergen, bij Nijmegen, heeft maar liefst 2000 soorten in zijn tuin – vorige week hadden we hem al even kort aan de telefoon. Behalve de planten die uit zichzelf daar zijn gekomen telt hij natuurlijk de vogels, zoogdieren en amfibieën, maar vooral heel veel insecten. Verslaggever Henny Radstaak is bij Jochem Kühnen in de tuin…

Jochem Kühnen in zijn tuin

Jochem Kühnen in zijn tuin

© Henny Radstaak

Zombiemieren

Jaren geleden ziet microbioloog Charissa de Bekker de BCC documentaire Planet Earth. Wanneer ze een fragment over zombiemieren voorbij ziet komen, is ze meteen verkocht door de griezelige schoonheid van dit fenomeen. Ze besluit onderzoek te gaan doen naar deze mieren en vertrekt naar daarvoor naar Florida. Nu is ze terug bij de Universiteit Utrecht en zit ze bij ons aan tafel.

Op zoek naar de staartmees

Staartmezen zijn kleine sociale vogels, die algemeen voorkomen in Nederland. Maar ze zijn moeilijk te vinden omdat ze weinig geluid maken. In de winter bewegen ze echter in kleine groepjes samen met soortgenoten door het bos, op zoek naar eten, waarbij ze een heel specifiek geluid maken. Samen met Joost van Bruggen van SOVON gaat  verslaggever Jesper Buursink op zoek naar de staartmees.

staartmees_5d999606b583e_large

Staartmees

© Pieterbj

Trainen voor actie

Komende zaterdag zegt Extinction Rebellion de A12 bij Den Haag te willen blokkeren, om aandacht te vragen voor het veranderende klimaat. Overal in het land bereiden groepjes actievoerders zich voor. Hoe haak je bijvoorbeeld efficiënt in, zodat politie en ME je niet snel wegkrijgen?

Blokkeren kan je leren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.