Tuinreservaten: Van natuur word je beter
• 13-01-2012
• leestijd 2 minuten
Voor het eerst is er in Nederland een leerstoel over het belang van de natuur voor de gezondheid. Agnes van den Berg is deze week benoemd tot bijzonder hoogleraar beleving en waardering van natuur en landschap aan Rijksuniversiteit Groningen. En dat in een tijd met recordbezuinigingen op de groene omgeving.
De instelling van de leerstoel valt in een periode waarin er een breed gedeelde zorg leeft om de aantasting van natuur- en landschapswaarden.
Van den Berg gaat onder meer onderzoeken wat de gevolgen van de aantasting van natuur- en landschapswaarden zijn voor de gezondheid en het welzijn van mensen.
Hoe gezond zijn onze tuinreservaten eigenlijk? Van den Berg ontdekte dat volkstuinbezitters van 62 jaar en ouder gezonder zijn dan hun leeftijdsgenoten zonder tuin. Zo hebben ze minder klachten, gaan ze minder vaak naar de huisarts en voelen ze zich minder eenzaam.
Agnes van den Berg studeerde functieleer psychologie aan de RUG en promoveerde in 1999 bij diezelfde universiteit op onderzoek naar de beleving van natuurontwikkelingslandschappen. In 1997 ging zij als omgevingspsycholoog werken bij het kennisinstituut Alterra in Wageningen. Daar zette zij in 2001 met de publicatie van het essay ‘Van buiten word je beter’ het belang van de natuur voor de gezondheid van mensen hoog op de maatschappelijke en wetenschappelijke agenda.
Sinds 2003 combineert Van den Berg toegepast onderzoek bij Alterra en wetenschappelijk onderzoek bij Wageningen University. Binnen het NWO-project ‘Vitamine G’ onderzocht Van den Berg de relatie tussen groen in de leefomgeving en gezondheid. De leerstoel wordt bekostigd door het Nationaal Groenfonds, dat in 1994 is opgericht door de overheid om activiteiten op het gebied van natuur, bos en landschap te faciliteren.