Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tuinreservaten: Klimaatverandering in de achtertuin

21 mrt 2013
  •  
leestijd 1 minuten
helleborus_vorstschade.jpg
Door de opwarming van de aarde reizen planten gemiddeld 1700 meter per jaar naar het noorden. De laatste decennia is de bloei van veel planten met gemiddeld één tot twee weken vervroegd. Welke invloed hebben de late koudeperiodes van dit voorjaar? Sommige planten, zoals de vroegbloeiende helleborus, hebben vorstschade. Overleven ze de maartse koude? En hoe kun je schade voorkomen?
Tips
Hans Kramer van biologische kwekerij De Hessenhof in Ede geeft een aantal tips:
* Vaststaande planten zullen bij -5 graden niet zo snel dood gaan. Maar als er een schrale oostenwind staat en de plant staat al in bloei, doe er dan een doekje, juten zak of kartonnen doos overheen. Het is namelijk niet zozeer de kou, maar eerder de wind en zon, die er voor zorgen dat de plant uitdroogt.
* Door de vrieskou kunnen planten slap gaan hangen. Ze kunnen geen water meer verdampen via hun blad waardoor ze hun stevigheid verliezen. Dit betekent echter niet altijd dat de plant dood is. Wacht dus nog even met het weghalen van de plant.
* Koop geen planten in het tuincentrum die binnen zijn gekweekt. Deze planten zullen de vorst waarschijnlijk niet overleven. Wees dus niet te ongeduldig in het vroege voorjaar en koop planten die buiten zijn gekweekt. Deze hebben bovendien minder energie gekost om op te kweken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar