Buitenplaats Berkenbosch bij Domburg heeft een geschiedenis van ruim tweehonderd jaar en dat is te zien. Strakke lanen uit de baroktijd, maar ook kronkelpaden van honderd jaar later. De tuin is lange tijd verwaarloosd en dat is precies de reden waarom er nog zoveel oorspronkelijks te zien is.
Monumentale bomen
De oudste bomen zijn rond 1800 geplant. Berkenbosch heeft een grote lengte aan lanen met veel monumentale bomen, zoals zomereiken, beuken en esdoorns. De plantafstand is opvallend kort, zo'n vijf meter. Dat is de oude anderhalve roedemaat. De beukenlaan aan de rand van de tuin heeft met zijn grilllige bomen een bijzondere aanblik. Het verhaal gaat dat de bomen door ruiters met sabels werden gekort. Een centraal slingerlaantje met oude eiken verbond het landhuis met een ronde vijver- de Goudvissenkom geheten. Er staan veel bijzondere oude bomen bij het landhuis: witte paardenkastanje, oosterse plataan, zomereik, witte esdoorn, tamme kastanje, zomerlinde en taxus. Zeldzame Hollandse lindes vormen prieelen. Beuken en taxussen vormen groene kabinetjes. Vier rechthoekige vijvers zijn omzoomd met grote rododendrons.
Bij het beheer van buitenplaatsen wordt vaak niet gelet historische plantafstand, traditionele kroonbehandeling en het historisch sortiment. Het gevolg is dat er veel historisch plant- en cultureel erfgoed is verdwenen. Dankzij decennialange verwaarlozing is dat bij buitenplaats Berkenbosch niet gebeurd.