Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tuinreservaten: bodembeesten

  •  
30-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ook in een saaie tuin krioelt het van het leven.. in de bodem. Duizenden wormen, kevers, pissebedden, springstaarten, maar ook mijten, algen, schimmels en bacterien zorgen er voor dat de tuin gezond blijft. Als je ze maar hun gang laat gaan. Het bodemleven is van grote invloed op de plantengroei, zoals:
  • Afbraak van plantenresten, mest en dode bodemorganismen en vrijmaken van voedingsstoffen hieruit
  • Opbouw van organische stof die slechts traag wordt afgebroken 
  • Opbouw van een goede bodemstructuur:
  • Losmaken van een te dichte grond door het graven van gangen
  • Vorming van slijmstoffen die de bodemdeeltjes aan elkaar kitten
  • Mengen van organische en anorganische bodemdelen.
  • Beperken van te grote aantallen ziekteverwekkende organismen
Bacteriën en schimmels
De mate waarin verschillende soorten aan bovenstaande effecten bijdragen wisselt sterk per soort. Ook de mate waarin de verschillende soorten in een grond voorkomen varieert sterk afhankelijk van grondsoort en bodemgebruik. De organische resten van plantaardige of dierlijke herkomst worden het eerst door bacteriën en schimmels omgezet.
Protozoën
Een belangrijke groep die bacteriën en schimmels tot voedsel heeft zijn organismen die uit slechts een cel bestaan: de protozoën. Deze leven in een dunnen waterfilm rond de bodemdeeltjes.
Aaltjes
Na de protozoën zijn de aaltjes wat betreft gewicht een belangrijke groep. Deze leven in het algemeen van levende organismen en kunnen schadelijk zijn wanneer ze de wortels van cultuurgewassen aantasten. De meeste aaltjes zijn evenwel niet schadelijk en leven van bacteriën, schimmels, aaltjes en algen.
Springstaarten en mijten
De eerste groep die we met het ook kunnen waarnemen zijn de springstaarten en mijten. Springstaarten en mijten voeden zich met schimmels en bacteriën. Een deel kruipt door bestaande gangen; anderen maken zelf gangen en hebben dan invloed op de bodemstructuur. Er zijn ook roofmijten die van andere bodemdieren leven.
Wormen
En tenslotte zijn de wormem heel belangrijk voor de bodem (zie ook de reportage Wibaut en de wormen ). Vooral door hun graafactiviteit, hun grootte en hun vermogen om grovere plantenresten te verkleinen zijn ze van belang. Er zijn meerdere soorten, alle met specifieke levenswijzen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor