Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tuinieren met een boek

5 aug 2014
  •  
leestijd 2 minuten
Herwig_Kleur.jpg
Nee, het is geen splinternieuw boek. De Tuinplantenencyclopedie Op Kleur is toe aan de tiende druk. Het lijvige boek is samengesteld, geschreven en voor een groot deel gefotografeerd door Modeste Herwig. Zestien jaar geleden verscheen haar gelijknamige boek waarin ze 1500 planten beschreef en fotografeerde. Het boek is nu van van 296 pagina’s uitgedijd naar 480. Netto zijn er 1000 planten, heesters en bomen aan toegevoegd.  Sommige planten zijn weggevallen en er zijn nieuwe bijgekomen. De lay-out is onveranderd. Wat goed was, blijft goed.
Bij iedere afbeelding staan hoogte, bloeiperiode en standplaats. Uitgebreide plantbeschrijvingen vind je in het laatste deel van het boek. De bladeren komen ruimschoots aan bod: alle tinten groen, bont-bladigen en, bladeren met fraaie herfstkleuren. En een pagina voor (tuin)bomen met opvallende stammen.  
Ook de vruchtdragende planten zijn gegroepeerd. Ik mis de ribes met zijn onooglijke paarse besjes die nu in mijn eigen tuin inbezit is genomen door de merels, maar die staat beschreven en gefotografeerd onder de R. Bovendien zijn de bloemen van deze heester veel mooier dan de bessen.
Mijn ‘oude’ Tuinplantenencyclopedie ziet er gebruikt uit. De nieuwste druk is een pil van bijna 3 kilo! Herwig’s uitgebreide beschrijving over de aanleg van borders, de kleurentheorie en de rol van kleur in de tuin maken het tot een hebben-boek waar je winters lang mee voort kunt. Twee-en-eenhalfduizend vaste planten (incl. grassen en waterplanten), een- en tweejarigen, bol- en knolgewassen, heesters en bomen. Zoals Mien Ruys zei: “als je met 26 letters een taal kunt maken dan moet je met 26 soorten een tuin kunnen aanleggen”. Omdat overdaad schaadt geldt voor dit boek maar een waarschuwing: word niet te hebberig en kijk vooral hoe de plant er in het echt uitziet. Papier is geduldig.
Carla van Lingen
Tuinplanten Encyclopedie Op Kleur
Auteur: Modeste Herwig
Foto's: Modeste Herwig
Uitgever: Tirion Natuur
480 pagina's
ISBN 978 90 5210 960 2
Prijs € 34,99
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.