Tuinen in Nederland zijn dood. Er hoeft alleen nog maar een deksel op en de kist is compleet. Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing zijn snoeihard als het gaat om de trend van afgelopen 15 jaar.
Tuinreservaten
Vroege Vogels is in 2010 de actie Tuinreservaten al gestart. Een tuinreservaat is een groene paradijsje. Geen kaal terras vol met steen of kunstgras, maar een levendige oase waar mens en dier gelukkiger van worden. De totale oppervlakte van de 5 miljoen Nederlandse tuinen is respectabel. Tuinreservaten wil die trend keren, onder het motto 'Stop het Stenen Tijdperk'!
Klik hier
om je eigen tuin aan te melden.
Tegels
,,Tuinen werden het verlengstuk van de woonkamer: dus strak, veel tegels, schuttingen of een heg die niet bloeit. Dat gecombineerd met het netheidcomplex van Nederlanders is dodelijk voor de tuinen geweest.''
Exotisch niet duurzaam
Je denkt even: hoe groen kan groen zijn. Iets groens voor de tuin kopen, lijkt bij uitstek een duurzame investering. Maar de praktijk is anders, weten Hoekstra en Wissing. Nog te veel producten bij tuincentra, zelfs bomen en planten, komen uit het buitenland waardoor de footprint, de schade die bij de productie aan het milieu wordt veroorzaakt, enorm is. ,,Er is veel meer lokaal te halen, maar het moet allemaal exotisch en dus van ver komen'', weet Hoekstra. Wat dat betreft is de trend naar meer lokale producten in bijvoorbeeld restaurants, bij de tuincentra niet aangekomen.
Kunstgras
Tuinen werden onderhoudsarm, dus niet te veel 'bloeisels', maar vooral buxussen, hortensia's en lavendel. ,,En in het voorjaar een pot met viooltjes'', voegt Hoekstra toe. De hardware, zoals tegels en plantenpotten, komen vooral uit China. Dus ook daarmee wordt een forse footprint in het milieu gezet. ,,Weet je wat de snelgroeiende markt is binnen de groenvoorziening? Kunstgras. Dat is toch ongelooflijk.''
Minder weerstand
,,Omdat de tuin de uitbreiding van de woonkamer werd, moest die ook schoon zijn. Dus geen organisch afval meer in de tuin. Alles wat groeit moet eruit'', zegt Wissing. Organisch afval is juist de voeding voor planten en bomen. Als ze minder voeding binnenkrijgen, hebben ze minder weerstand en worden ze sneller ziek. Vervolgens worden de ziektes bestreden met de gifspuit en met kunstmest. Dit is erg slecht voor het milieu.