Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tuimelaar onder het mes

  •  
08-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Wat gebeurt er met dieren die dood worden binnengebracht vóórdat ze de collectie ingaan? Duncan Reeder is preparateur bij Naturalis en is deze dagen bezig met een op de Nederlandse kust dood aangespoelde tuimelaar, een dolfijnsoort. Nadat zo'n dood dier twee weken lang heeft liggen rotten in de zogenaamde massereerbak, zet Duncan het mes erin om het skelet te ontdoen van de laatste vleesresten. Fijn stinkend klusje.
Informatie
De tuimelaar ( Tursiops truncatus ) is een robuuste maar gestroomlijnde, grijze dolfijn, met een duidelijke snuit. De wittige onderkaak is net iets langer dan de bovenkaak. De tuimelaar heeft een sigaarvormig lichaam met een slank staartstuk, spitse flippers, grijze bovendelen en een witte buik. Wereldwijd is het een veel voorkomende dolfijnensoort. De tuimelaars die langs de Nederlandse en Belgische kust gevonden werden, variëren in lengte van 110 cm tot 380 cm. De gemiddelde lengte bedroeg 270 cm. De kleinste exemplaren, zogenaamde neonaten (pas geboren individuen van minder dan 140 cm), spoelden tussen mei en september aan. De tuimelaars van de Noordzee zijn over het algemeen nogal zwaar gebouwde dieren, veel robuuster dan hun tropische soortgenoten.
Kenmerken
Tuimelaars zijn sociale dolfijnen die meestal in groepen worden gezien. De normale groepsgrootte schommelt tussen de 5 en 20 exemplaren, maar tijdens de trek of bij drijfjachten worden soms aanmerkelijk grotere samenscholingen gezien. Voor onderlinge communicatie hebben ze een heel scala aan geluiden ontwikkeld. Met behulp van hun onderwater-radar, de sonar, kunnen ze zich ook in troebel water uitstekend oriënteren of hun prooi, voornamelijk vis, opsporen.
Voorkomen
In Nederland was de tuimelaar tot in de eerste helft van de 20e eeuw een inheemse soort. In het voorjaar joegen troepen tuimelaars in de westelijke Waddenzee op Zuiderzeeharing. Lang na het afsluiten van de Zuiderzee, rond 1960, verdween de tuimelaar uit de Nederlandse wateren.
De tuimelaar staat momenteel op de Nederlandse Rode Lijst voor zoogdieren vermeld als ernstig bedreigd.
Bron: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.