Tropisch zandoogje en klimaatverandering
• 14-12-2012
• leestijd 1 minuten
Het tropisch zandoogje is een vlinder die voorkomt van de evenaar tot in Zuid-Afrika. Het blijkt bij uitstek een vlinder die iets kan leren over aanpassingen aan het klimaat. Biologe Maaike de Jong ontdekte in de genen van de vlinder hoe hij zich aanpast aan het klimaat op al die verschillende breedtegraden. Haar Wageningse promotor, professor Bas Zwaan, vertelt bij ons in de studio over het onderzoek.
Rond de evenaar
In de laatste ijstijd, zo'n 20.000 jaar terug, kwam het tropisch zandoogje alleen voor rond de evenaar. Met het opwarmen van het klimaat, verspreidde de soort zich, en past deze zich langzaam aan aan de verschillende breedtegraden.
Subtiele veranderingen
Dit genetisch onderzoek laat aan de ene kant zien hoe soorten veranderen als het milieu verandert. Die veranderingen zijn, genetisch gesproken, soms heel subtiel. Zwaan denkt dan ook dat hij het onderzoek kan 'omdraaien'. Door in verzamelingen van musea bijvoorbeeld naar de genen van het zandoogje te kijken zou hij iets kunnen zeggen over het klimaat in de tijd dat de dieren werden verzameld.