Trekvissen tellen
• 22-05-2014
• leestijd 1 minuten
Een baanbrekend plan is het: een vismigratierivier door de Afsluitdijk. De Waddenvereniging wil met andere organisaties de Afsluitdijk beter passeerbaar maken voor vissen die van zout naar zoet water trekken en omgekeerd. Door middel van een meanderend kilometerslang 'ecoduct' moet de migratieroute tussen de Waddenzee en het IJsselmeer hersteld worden.
Ecologische ramp
Op dit moment kunnen vissen alleen de dijk passeren wanneer de spui-sluizen bij Kornwerderzand open staan. Zelfs dan kunnen veel soorten niet tegen de stroom inzwemmen. Trekvissen als aal, spiering, zalm, zeeforel, bot en zeeprik bereiken hun paaigronden niet meer. De Afsluitdijk is een wereldberoemd icoon van de Nederlandse waterwerken, maar de voltooiing ervan in 1932 zorgde behalve voor veiligheid ook voor een ecologische ramp: Zuiderzee en Waddenzee werden abrupt van elkaar gescheiden.
Vismigratierivier
Nergens in de wereld bestaat momenteel zoiets als een vismigratierivier. Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan door de Waddenvereniging en Imares met kruisnetten en fuiken: welke soorten zoeken er voor de spuisluizen een doorgang? En om hoeveel vissen gaat het? Op basis van die gegevens kunnen de onderzoekers bepalen hoe lang de rivier precies moet worden, waar de ingang komt en hoe groot die moet zijn.