Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Torenvalk baddert in heel kleine plas | Zelf Geschoten

  •  
05-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10040 keer bekeken
  •  

Deze torenvalk gebruikt een wel héél klein poeltje om in te badderen. Heel comfortabel ziet dat er niet uit... Wilma Hoeve filmde deze valk midden op een zandweg.

Badderen

Op z’n tijd moet iedereen een keer in bad. Dus vogels ook! Vogels wassen zichzelf met water maar ook met stof of zand. Een goede poetsbeurt is belangrijk om veren te isoleren en daarmee droog te houden. Wanneer vogels in water badderen, spoelt het vuil van de veren en worden ze vochtig. Niet te vochtig, want dan kunnen ze niet meer wegvliegen bij gevaar. Natte veren helpen bij het uitsmeren van vet, dat uit de stuitklier komt. Met hun snavel verspreiden vogels het vet over hun veren. Daardoor zijn de veren waterafstotend en zijn ze bestand tegen een regenbuitje.

Biddende torenvalk

Zie je een kleine roofvogel op één plek in de lucht hangen terwijl hij druk fladdert? Dan zou het wel eens de torenvalk kunnen zijn. Deze kleine valk heeft een interessante jachttechniek.

Meer over:

torenvalk, valk, badderen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.