Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Topdrukte bij verwarmingsbedrijven door vorst

  •  
13-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
421 keer bekeken
  •  
Onderhoudvancvketel

Onderhoud van cv-ketel

© Techniek Nederland

De kou veroorzaakt topdrukte bij verwarmingsbedrijven. Vooral oudere cv-ketels die niet regelmatig onderhoud hebben gehad, laten het afweten. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, vertelt dat verwarmingsmonteurs overuren draaien om ervoor te zorgen dat niemand in de kou blijft zitten.

Regelmatig onderhoud voorkomt problemen

Op winterse dagen moet een cv-toestel op vol vermogen draaien. Als er onderdelen versleten of vervuild zijn, is dit het moment waarop het misgaat. Techniek Nederland raadt consumenten daarom aan om de cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Meestal heeft een cv-ketel elk jaar of elke twee jaar een onderhoudsbeurt nodig.

Met regelmatig onderhoud zorg je er ook voor dat de cv-ketel zo min mogelijk gas verbruikt. Zo kun je zeker met de huidige gasprijzen flink besparen.

Gevaar van koolmonoxide 

Verder kan een slecht onderhouden cv-ketel voor gevaarlijke situaties zorgen, zoals vergiftiging door koolmonoxide.  Koolmonoxide ontstaat als de cv-ketel het gas niet volledig verbrandt. Zeker in combinatie met een gebrek aan ventilatie kan koolmonoxide levensgevaarlijk zijn. Het is daarom slim om altijd goed te blijven ventileren, óók als het buiten vriest.

Meer tips

Naast regelmatig onderhoud laten uitvoeren kun je ook op andere manieren energiezuinig de winter doorkomen. Controleer bijvoorbeeld of de waterdruk in de verwarmingsketel nog op het juiste niveau staat. Bij de meeste cv-ketels moet de druk tussen 1,5 en 2 bar zijn. Vul de ketel op tijd bij en ontlucht de radiatoren regelmatig. Sluit verder radiatorkranen niet af, want dan kunnen leidingen bevriezen. 

Meer over:

vorst, duurzaamheid, cv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.