Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tong uit de kweekvijver

  •  
13-04-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
218 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_151138.jpg
Zeeuwse tong komt in de nabije toekomst niet meer uit zee, maar uit kweekvijvers op het land. In een nog op te zetten proefbedrijf moet kennis over en ervaring met het kweken van Zeeuwse tong worden opgedaan. Deskundigen voorspellen dat de landbouw tot 2030 of expandeert of specialiseert. Een mogelijke oplossing is binnendijkse productie van Zeeuwse tong.
Het plan is bedacht door de Wageningen Universiteit en uitgewerkt met ondernemers, de Hogeschool Zeeland, de provincie, het innovatieplatform Aquacultuur en het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het gaat om de opzet van een geheel nieuwe economische sector in Zeeland. Om dat te kunnen doen is eerst veel onderzoek nodig.
Kennis en ervaring van de kweek van zeetong op land moet worden opgedaan in een voorbeeldbedrijf. Daar wordt tevens onderzoek gedaan naar hoe de vis duurzaam te produceren en hoe gekweekte zeetong, zagers, schelpdieren en zilte gewassen aan de man te brengen.
Het voorbeeldbedrijf komt binnendijks te staan. Het gaat de kweek en daarvan afgeleide consumentenproducten en -diensten ontwikkelen en promoten. Dat gebeurt met en voor Zeeuwse ondernemers. De onderneming kweekt pootvis binnen. De doorkweek vindt buiten plaats in zoutwatervijvers. Om de kringloop van voedingsstoffen te sluiten, worden ook andere zoutwaterorganismen gekweekt, zoals zagers, schelpdieren en zilte gewassen.
De Wageningen Universiteit verwacht op termijn een jaarlijkse omzet van 15.000 ton zeetong met een handelswaarde van 150 miljoen euro. In Zeeland zou er plaats zijn voor 150 bedrijven, die gezamenlijk tussen de 10.000 en 15.000 hectare aan ruimte nodig hebben. De neveninkomsten uit andere zilte producten worden door de universiteit geschat op eveneens minstens 150 miljoen euro. Het voorbeeldbedrijf biedt jaarlijks een nieuwe groep ondernemers de gelegenheid zich de kennis en technologie eigen te maken.
De Hogeschool Zeeland zet daarvoor een nieuwe opleiding op poten. De kosten worden geraamd op circa 15 miljoen euro. Voor de kosten wordt een bijdrage gevraagd aan het bedrijfsleven, de provincie en het Rijk.
Het produceren van tong, schaaldieren en zilte gewassen op land, lijkt eenvoudig, maar is het niet, benadrukte J. Ketelaars, onderzoeker bij Plant Research International van de Universiteit Wageningen gistermiddag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.