Toen en nu
• 26-10-2007
• leestijd 2 minuten
Er is in de afgelopen 35 jaar veel gebeurd op het gebied van milieu en de daarmee samenhangende problematiek. Tijdens de uitzending zullen de gasten praten over het heden, het verleden en de toekomst van milieu in onze samenleving aan de hand van verschillende thema's:
1. Kwaliteit van het water
In de jaren 70 was ons binnenwater zo vervuild dat we een fotorolletje konden ontwikkelen in de rivier de Rijn. Sinds die tijd is er veel verbeterd. De Zalm zwemt weer in de Rijn en ons drinkwater is nog nooit zo goed geweest. Toch voldoet de kwaliteit van ons oppervlakte- en grondwater niet aan de Europese eisen. Nederland heeft tot 2015 de tijd om hier iets aan te doen.
2. Energie van de toekomst
Fossiele energie raakt op. Duurzame energie als zonne-en windenergie wordt steeds populairder. Tegelijkertijd heeft het Nederlandse kabinet plannen om 5 nieuwe kolencentrales te bouwen. Volgens de milieubeweging kan de overheid de klimaatdoelen hierdoor nooit meer halen. De CO2 uitstoot van deze centrales zou overeenkomen met de uitstoot van alle auto's en vrachtwagens in Nederland.
3. Ruimtelijke ordening
In 2007 wonen voor het eerst in de geschiedenis meer mensen in de steden dan op het platteland. En de verstedelijking gaat door. Rotterdam wil haar tweede maasvlakte en het groene hart staat onder druk van projectontwikkelaars. Dichter J.C. Bloem had een voorzienende blik:
“Wat is natuur nog in dit land, een stukje bos ter grootte van een krant.”
4. Iconen
In 1972 kwam de Club van Rome met het rapport de grenzen aan de groei. Milieuproblematiek kwam hoog op de politieke agenda. 35 jaar later steelt de Amerikaanse politicus Al Gore de show met zijn film An Inconvenient Truth. En wederom speelt milieu een belangrijke rol.
5. Actie
In de jaren 70 stonden de actievoerders arm in arm op de bres om te protesteren tegen vervuilende bedrijven en tegen de kernenergie. Wat is er nog van over? Jacqueline Cramer probeerde de wereld te verbeteren als voorzitter van milieudefensie. Inmiddels zit ze als Minister van VROM op het pluche in Den Haag. Actievoerder Rutger staat nog elke dag op de barricade met Groenfront. En hij doet geen concessies. Meer milieu kan niet zonder minder economie.