Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Toekomst Oostvaardersplassen stuit op hobbels'

11 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Grote grazers in de Oostvaardersplassen

© Grote grazers in de Oostvaardersplassen - Fotograaf: vrvogel1942

Het is de vraag of de Oostvaardersplassen opnieuw ingericht kunnen worden volgens de adviezen van de commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel. Provinciale Staten van Flevoland nemen daar naar verwachting woensdag een definitief besluit over. Maar aan een nieuw beheersplan kleven nogal wat juridische bezwaren, blijkt uit onderzoek dat hoogleraar Natuurbeschermingsrecht Kees Bastmeijer op verzoek van GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren heeft gedaan.

Leefgebied verkleinen

Van Geel adviseerde het leefgebied van de grote grazers te verkleinen. Er zijn veel te veel grazers en daarom moeten 980 edelherten worden afgeschoten en 180 paarden verhuizen. In het vogelbeschermingsgebied is ruimte voor maximaal 1500 grazers. Gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer moet er vanaf nu met afschot voor zorgen dat de populatie grazers niet weer explodeert.
Het huidige beheer is meermalen door de rechter getoetst en goedgekeurd. Bastmeijer waarschuwt daarom dat er een degelijke wetenschappelijke onderbouwing nodig is om het beleid te veranderen. Het afschieten van edelherten staat volgens hem haaks op de zorgplicht die de Wet natuurbescherming voorschrijft, zeker omdat de rechter het eerder eens was met niet-ingrijpen in het gebied.
In Provinciale Staten van Flevoland zitten twaalf partijen. VVD, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie vormen samen Gedeputeerde Staten, die hebben voorgesteld om de adviezen van Van Geel te volgen onder voorwaarde dat eerst wordt gezocht naar een mogelijkheid om de edelherten ook te verhuizen. De coalitie bezet 23 van de in totaal 41 zetels in de Staten.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.