Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Toekomst Hedwigepolder blijft nog ongewis

  •  
20-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
westerschelde_16.jpg
De toekomst van de Hedwigepolder blijft nog ongewis. Een debat in de Tweede Kamer werd donderdag halverwege afgebroken in afwachting van duidelijkheid van de Europese Commissie over het kabinetsvoorstel voor een gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder en enkele andere Zeeuwse polders.
Potocnik
Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) deelde tijdens het debat mee dat verantwoordelijk eurocommissaris Janez Potocnik instemt met het natuurherstel dat Nederland aanbiedt als compensatie voor het verdiepen van de Westerschelde. Potocnik zou dat volgens Bleker vrijdag in een brief laten weten.
Volgende week verder
Maar de Europese Commissie ontkende daarop meteen dat er een akkoord is en dat er vrijdag een brief te verwachten is. De commissie zou nog niet helemaal tevreden zijn met het alternatief van Nederland voor het volledig onder water zetten van de Hedwigepolder, zoals in 2005 in een verdrag met Vlaanderen is vastgelegd. Een verwarde Kamer besloot daarop het debat volgende week voort te zetten.
Twijfel
De instemming van de Europese Commissie zou een flinke steun in de rug betekenen voor Bleker die nog niet verzekerd is van de steun van de Tweede Kamer. Een groot deel van de oppositie is tegen. Er bestaat onder meer grote twijfel over de kosten van het alternatief en bovendien is de verwachting dat Vlaanderen het Nederlandse voorstel niet zal accepteren.
Nieuw plan
Het huidige en vorige kabinet hebben naarstig gezocht naar mogelijkheden om de Hedwigepolder droog te houden, maar volgens Bleker zullen die steevast leiden tot juridische procedures met de Europese Commissie en Vlaanderen. In het nieuwste plan gaat 100 hectare van de Hedwigepolder onder water, evenals een deel van het gebied de Appelzak en delen van de Welzingepolder en de Schorerpolder.
Referendum
De staatssecretaris rekent op de steun van VVD, CDA, SGP en PVV. Maar PVV-Kamerlid Richard de Mos, tegenstander van ontpoldering, is zo ver nog niet. Hij eist dat de Zeeuwen zich kunnen uitspreken en legt zich dan neer bij die mening. Maar Zeeland wil geen referendum, zo blijkt uit een rondgang langs de fracties in de Provinciale Staten. Een meerderheid van VVD, PvdA, SGP en GroenLinks zit er niet op te wachten.
Koppejan
Het CDA met het Zeeuwse Kamerlid Ad Koppejan is wel om, ondanks jarenlang verzet. Koppejan vindt dat ,,de winst'' nu gepakt moet worden, omdat anders de Hedwigepolder helemaal onder water gaat. ,,Dan red ik liever nu twee derde van de polder.'
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.